Hasselnötskladdkaka, toppad med chokladtryffel, rostade hela hasselnötter och vispad kakaopanacotta

Blev sugen på att baka som vanligt, men hade ingen lust att gå till affären, så istället tog jag vad jag hade hemma och det blev en smarrig hasselnötskladdkaka, toppad med chokladtryffel, rostade hela hasselnötter och vispad kakaopanacotta 😋
 
 
Blev bjuden på middag hos min syster, och den här blir det till kaffet och jag har redan mumsat i mig en bit. 
 
RECEPT
Vispad kakaopanacotta 
1,5 gelatinblad
2,5 dl vispgrädde 
0,5 dl strösocker 
1 msk kakao
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter 
Koka upp grädden med socker och kakao. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladen 
Häll upp panacottan i en skål och ställ i kylskåpet tills den stelnat. 
 
 Kladdkaka
2 dl hasselnötsmjöl 
2 msk vetemjöl
2 stora ägg, eller 3 medium 
150 gram smält smör
2 dl strösocker 
0,5 tsk salt
 
Sätt ugnen på 175 grader 
Smörj en 20 cm form med löstagbar botten och pudra med kakao, eller hasselnötsmjöl
Smält smöret i en kastrull och låt svalna en aning 
Rör ner alla ingredienser i kastrullen med smöret och blanda ihop. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter
Låt svalna helt. 
 
Choklad tryffel 
65 gram mörk choklad 
65 gram vispgrädde
 
Hacka chokladen i små bitar och lägg i en skål, helst rostfri för då smälter chokladen bättre i den varma grädden. 
Värm upp grädden precis till kokpunkten och häll över chokladen, rör om tills allt smält
 
Rosta ca 1,5 dl hela hasselnötter i en torr stekpanna eller i ugnen. 
Lägg dem i en handduk och gnugga bort skalen, gör inget om inte allt går bort. 
 
Häll chokladtryffel över kladdkakan och fördela hasselnötterna jämt över. 
Tag fram den stelnade panacottan och vispa upp med en elvisp
Spritsa vispad pannacotta på kladdkakan
Ställ i kylen fram till servering. 
Kram Jessie 
 
 
 
 

Kommentera här: