Sommartårta med mandelkladdkaka, krämig kardemumma fyllning och jordgubbar

 Firade in semestern med den här goda och lättbakad sommartårtan med mandelkladdkaka, krämig cheesecakefyllning med smak av kardemumma och jordgubbar. 
Älskar de smakerna ihop. 
Tårtan är dessutom glutenfri och smakar lite som en mazarinkaka. 
Ger ca 8-10 bitar. 
 
 
 
 
 
RECEPT
1 ask jordgubbar och citronmeliss för dekoration 
 
Mandelkladdkaka
165 gram vit choklad 
2 ägg
1 1/4 dl strösocker
1,6 dl mandelmjöl 
135 gr smör
 
Sätt ugnen på 175 grader 
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en 20 cm form
Hacka chokladen i bitar
Smält smöret och rör ner chokladen till allt smält
Vispa ägg och socker pösigt
Tillsätt chokladsmöret och mandelmjölet i äggsmeten och rör ihop, ej vispa. 
Häll smeten i formen och grädda i ca 35 minuter längst ner i ugnen
Låt kakan svalna helt. 
 
Cheesecakefyllning med kardemumma
 
2 gelantinblad
150 gr philadelphiaost 
0, 75 dl socker 
150  gram vit choklad
1 dl grädde att värma
1,5 dl grädde att vispa 
1,5 tsk malen kardemumma
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter 
Smält chokladen över ett vattenbad 
Vispa ihop philadelphiaost och strösocker tills sockret löst upp 
Värm grädden i en kastrull och rör ner gelatinbladen 
Tillsätt den smälta chokladen och den varma grädden i philadelphiasmeten 
Vispa resterande grädde (ej för hårt) 
Vänd ner grädden i smeten. 
 
Ta ut kladdkakan ur formen och diska formen. 
Lägg tillbaka kladdkakan och fodra insidan med tårtplast, det är viktigt eftersom smeten rinner över annars, samt att det blir fina raka kanter 
Går även att använda overhead plast, som man klipper till en ca 10 cm bred remsa. 
Dela jordgubbarna på längden och lägg i och runt om i formen, den platta sidan mot formen. 
Häll i cheesecakefyllningen och skaka lite lätt på formen så smeten fördelas jämnt. 
Frys in i minst 4 timmar 
 
Jordgubbsgele
 
250 gram frysta el färska jordgubbar 
1,5 gelatinblad 
1 dl vatten
0,75 dl strösocker 
1 msk saft av, citron, lime, eller flädersaft
 
 
Koka upp alla ingredienser och låt småputtra ca 5 minuter 
Rör ner gelatinbladen.Sila saften. Låt svalna i rumstemperatur 
 
Häll jordgubbsgelen över tårtan och ställ i kylen tills gelén stelnat
Garnera med färska jordgubbar och citronmeliss 
Det tar ca 1-1,5 timme för tårtan att tina. 
 
 
 
 
 Glad sommar önskar jag er alla 🥰
 
 
 
 

 

Kommentera här: