Morotskaka i sommarskrud

 
Morotskaka tycker nog alla om, men här har jag gjort en somrig variant med jordgubbar och en lite lättare fyllning med smak av citron. 
Skippade smöret som man ju annars använder som frosting på morotskaka och använde istället bara grädde, philadelphiaost, och lite florsocker. 
Den blev så fräsch och god. 
 
RECEPT 9 stora bitar el 16 små
Morotskaka
 
3 ägg
3 dl strösocker 
3 dl rivna morötter 
3 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
2 tsk kanel
1 dl rapsolja 
 
Sätt ugnen på 175 grader 
Vispa ägg och socker vitt o fluffigt, tillsätt rivna morötter och oljan. 
Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten 
Lägg ett bakplåtspapper i en 20x20 cm fyrkantig form el en rund 23 cm form
Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i ca 60 minuter. 
 
Jordgubbsgele
 
Ca 3 dl hela jordgubbar 
1,5 gelatinblad 
1 dl vatten 
1 dl outspädd flädersaft 
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter 
Värm upp vatten och saft i en kastrull, och rör ner gelatinbladen 
Låt svalna.
Dela jordgubbarna i skivor. 
 
Philadelphiafyllning
 
2 dl vispgrädde 
1 nypa bakpulver 
200 gram philadelphiaost 
1 dl florsocker 
Rivet skal av 1 citron
 
Vispa grädden hårt med bakpulvret
Vispa snabbt ihop philadelphiaost och florsocker, vispa ej för länge, ska precis gå ihop annars blir smeten för lös
Vänd ner smeten och citronskal i grädden och ställ i kylskåpet ca 30 min. 
 
Lägg morotskakan på ett fat. Bred ut fyllningen och toppa med skivade jordgubbar, skeda över jordgubbsgelen och ställ tillbaka i kylen. 
Garnera ev med blåbär
Dela kakan i bitar, ät och njut 😘
 
 
 

Kommentera här: