Mördegskaka med marängskum och blåbär

Handplockade blåbär måste man baka något gott med
Det blev mördegskakor med marängskum och blåbär 
Jättegoda som de är men lyxa till det med en klick vaniljkräm och toppa med ännu mera blåbär.
Nästa gång ska jag baka med vinbär, eller jordgubbar 😋
 
 
 
 
RECEPT 
Mördegskaka
 
340 gr vetemjöl 
200 gr kallt smör
1,5 tsk bakpulver
40 gram florsocker 
4 äggulor
 
Nyp ihop mjöl, bakpulver, florsocker och tärnat kallt smör i en skål
Tillsätt äggen, ett i taget och knåda snabbt ihop till en deg. 
Ta bort 1/4 av degen och frys in. 
Rita en fyrkant 25x25 cm på en plåt med bakplåtspapper
Tryck ut degen till en fyrkant. Ställ i kylen i ca 20 min medan ugnen värms upp till 180 grader
Nagga degen med en gaffel och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. 
Låt svalna helt. 
 
Marängskum
 
100 gram äggvita 
200 gram strösocker 
1 tsk vaniljsocker 
2 påsar vaniljpulver till vaniljsås (kallrörd) Ekströms 
1 dl rapsolja
 
Vispa äggvitan till ett skum, tillsätt socker och vaniljsocker lite i taget till en blank och fast maräng 
Sänk hastigheten något och tillsätt vaniljpulvret i omgångar och blanda väl. 
Tillsätt oljan i en tunn stråle i smeten samtidigt som du vispar. 
 
Bred ut marängskummet på mördegkakan, lägg på blåbären, och riv den frysta mördegen över. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter 
Låt svalna och sikta över florsocker
Skär i rutor. 
 
 
 
 
 

Kommentera här: