Cheesecake tårta med smak av semla

 
 
God fortsättning på det nya året. 
Igår bakade jag denna goda tårta med smak av semla. 
Kardemummabotten, mandeltosca, cheesecakefyllning med mandelmassa  och vispad grädde. 
Om ni älskar semlor, så tycker jag ni ska baka den här tårtan. 
Recept under bilden
 
 
 
RECEPT
 
Du behöver även vispgrädde och kardemummakakor(jag köpte färdiga) 
 
Kardemummabotten
 
3 ägg
2,5 dl strösocker 
3 dl vetemjöl
1 dl hett vatten
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk malen kardemumma
 
Sätt ugnen på 175 grader 
Lägg ett bakplåtspapper i botten av en 20 cm form
Vispa ihop ägg och socker, vitt och fluffigt 
Blanda alla torra ingredienser i en skål. 
Koka upp vattnet. 
Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, varvat med det varma vattnet 
Grädda längst ner i ugnen i ca 25 minuter. Känn med en sticka. 
 
Mandeltosca
 
100 gram smör
0,5 dl strösocker 
3 msk vetemjöl 
3 msk mjölk 
100 gram hackad eller flagad mandel
 
Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull, förutom mandeln
Låt småputtra en liten stund tills toscan tjocknar 
Rör ner mandeln. 
 
Cheesecakefyllning med mandelmassa
3 gelatinblad 
200 gram kondenserad mjölk 
200 gram philadelphiaost 
100 gram mandelmassa 
4 msk vatten
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter 
Koka snabbt upp vattnet och rör ner gelantinet. Ställ åt sidan 
Vispa ihop philadelphiaost och riven mandelmassa i några minuter, tills blandningen är klumpfri och slät. 
Vänd ner kondenserad mjölk i smeten
Tillsätt gelatinblandningen och rör om väl
 
Sätta ihop tårtan
Dela tårtbotten i 3
Lägg ett bakplåtspapper i en 20 cm form med löstagbar kant. 
Fodra insidan med tårt plast runt om. Det går att även använda en remsa av bakplåtspapper eller overheadfilm om du inte har tårtplast hemma 
Finns att köpa hos bla lyckas med mat. 
Lägg en tårtbotten i formen, resten kan du frysa in. 
Bred ut toscasmeten över botten och till sist cheesecakefyllningen. 
Slå formen lätt i bordet så fyllningen fördelas jämnt och luftbubblor försvinner 
Ställ i frysen i ca 4 timmar
Ta fram tårtan några timmar innan servering. 
Garnera tårtan med vispad grädde och kaksmulor. 
 
Nu blir det inget mer bak hos mig på ca 2 veckor, för nu på lördag ska jag, min syster och mamma åka på kryssning i karibien, kommer bli underbart att slippa detta grå och tråkiga vädret. 
Kram Jessie 
 
 

Kommentera här: