Äppelpaj med mandelmassa och rostade nötter

 Varför inte bjuda på en hjärtformad äppelpaj till alla hjärtans dag? 
En smarrig paj med mandelmassa fyllning, brynt smör som ger en nötig smak och rostade hasselnötter 
Garnerad med granatäpplekärnor. 
Börja med att bryna smöret och låt sedan stelna i kylskåpet 
Tag fram smöret ca 10 min innan du gör fyllningen. 
 
 
Kanel i all ära, men inte i det här receptet 😊
 
 
RECEPT 
8-10 bitar 
 
Pajdeg
 
125 gram smör
220 gram vetemjöl 
0,5 dl florsocker
1 ägg
 
Fyllning
 
250 gram mandelmassa 
1 dl hackade och rostade hasselnötter
50 gram rumsvarmt  och brynt smör
3 msk vetemjöl
2 msk råsocker, el strösocker 
2 ägg
3 stora röda äpplen
 
Topping
Granatäpplekärnor
 
 
Sätt ugnen på 200 grader 
Blanda samman ingredienserna till pajdegen. 
Tryck ut den i en form med löstagbar kant, ca 22 cm. 
Nagga, med en gaffel, ställ formen i kylen i ca 30 minuter. 
 
Under tiden gör mandelmassafyllningen. 
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna, hacka dem ganska grovt. 
Riv mandelmassan och lägg i en skål. Vispa ihop med smör, mjöl, socker och ett ägg åt gången till en jämn smet. 
Rör ner hackade nötter. 
 
Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter. 
Låt svalna en stund. 
Sänk värmen till 175 grader. 
Häll fyllningen i pajskalet. 
Dela äpplena på mitten och skär tunna halvmåne formade skivor.
Tryck ner äppelskivorna i smeten, börja längs med kanten och gå inåt. Lägg dem lite omlott. 
Strö över råsocker över äpplena snåla inte😁
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. 
Garnera med granatäpplekärnor och servera med vaniljsås, vaniljvisp, glass eller grädde.