Jordgubb och rabarberpaj med en hint av kardemumma och toppad med maräng

  
Jag fick ett gäng med rabarber när jag var i Småland och då måste man ju baka något gott med dem 
Det blev rabarb och jordgubbspaj med smak av kardemumma 
Älskar den kombon och den syrliga rabarbern som bryter av mot en söt maräng
 
 
 
 
RECEPT 
Pajskal till 6 små tartlettringar, el 6 st 10 cm formar, alt en stor form ca 20 cm 
 
190 gram mjöl
60 gram florsocker
150 gram kallt smör
0,5 tsk salt 
1,5 tsk malen kardemumma 
1 ägg
 
Blanda alla  torra ingredienser i en skål, tillsätt smöret skuret i bitar och nyp ihop till ett smul, tillsätt ägget och knåda snabbt ihop till en deg. Täck med plastfolie och låt stå i kylen i timme. 
I mitt fall blev det lite deg över som jag använde till att trycka ut små blommor och grädda till garnering. 
 
Rabarber och jordgubbsfyllning
 
150 gram jordgubbar 
150 gram rabarber
1 dl socker
0,75 dl vetemjöl
Saft av 1 liten citron 
 
Dela jordgubbarna och rabarbern i små  bitar
Lägg alla ingredienserna i en kastrull och låt småputtra några minuter tills sockret smält och rabarbern mjuknat en aning. Rör hela tiden så fyllningen inte bränner fast. 
 
Om du använder tartlettringar som jag : kavla ut degen på ett mjölat underlag, tryck ut cirklar med formen och lägg i varje form på en plåt med bakplåtspapper. Skär ut ca 2 cm remsor och lägg i och runt om i ringarna. 
Om du väljer pajformen så trycker du ut smeten och upp på kanterna. Ställ kallt i ca 10 minuter 
Fördela fyllningen i formarna och grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter i 200 grader 
Låt svalna helt innan du toppar med maräng 
 
Maräng
 
2 äggvitor
3 dl strösocker 
 
Vispa upp äggvitan till ett skum, tillsätt sockret lite i taget under vispning tills du får en blank och fin maräng 
Spritsa marängen på pajerna, garnera med jordgubbar citronmeliss och ev små blommor av pajdegen 
 
Kram Jessie 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: