Tartletter med grekisk yoghurt mousse och jordgubbschoklad

 
 
Små naggande goda pajer av Sable Breton deg. 
Fyllda med en jordgubbsganache och toppad med  grekisk yoghurtmousse. 
Jag har använt silikomart tartlet form och finns att köpa hos lyckas med mat. 
 
Sabl'e Breton är en fransk mördegskaka som kan användas som pajskal. 
Servera gärna några bitar av färska jordgubbar bredvid, så blir det extra festligt och gott. 🍓🍓🍓
 
 
Det kommer bli både mousse och pajdeg över.Frys in till ett senare tillfälle😘
 
 
 
RECEPT
Ingredienser 
 
Grekisk yoghurtmousse
 
2,5 gelatinblad
120 gram grekisk yoghurt 
30 gram strösocker 
1 msk saft av pressad citron
240 gram vispgrädde 
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter
Värm upp 1 msk yoghurt med strösocker till 60 grader i en kastrull, ta bort kastrullen från plattan, och rör ner gelatinbladen 
Tillsätt citronsaften och gelantinblandningen i resterande yoghurt och blanda väl. 
Vispa grädden till mjuka toppar och vänd ner i yoghurten. 
Placera ut de 6 silikonformarna på en bricka som får plats i frysen. 
Fyll formarna med moussen, slå lite lätt i bordet så moussen fördelas jämnt. 
Frys in i ca 3 timmar eller över natten. 
 
Pajdeg (Sabl'e Breton) 
 
4 äggulor 
160 gram strösocker ( 2 dl) 
240 gram mjöl ( 4 dl) 
3 tsk bakpulver 
220 gram rumsvarmt smör 
1 nypa salt
 
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa ihop äggulor och socker lite lätt i en skål. 
Sikta ner mjöl och bakpulver och nyp ihop till en smulig massa, tillsätt smöret i omgångar och till sist salt. 
Knåda snabbt ihop till en deg och ställ i kylen ca 30 min. 
 
Kavla ut degen ca 5 mm mellan två bakplåtspapper 
Placera ut ringarna på en plåt med bakplåtspapper. 
Stansa ut 6 rundlar och lägg dem i ringarna 
Skär remsor och lägg runt om och i formen, alt tryck ut degen med fingrarna. 
Grädda i mitten av ugnen i 15-18 minuter 
Låt svalna helt innan du försiktigt trycker ut tartletterna. 
 
Ganache jordgubbschoklad
 
 
130 gram jordgubbschoklad (från Lidl) 
70 gram vispgrädde
 
Smält chokladen över ett vattenbad, i en värmetålig skål, låt ej skålen nudda vattnet, vit choklad är känslig. 
Värm upp grädden till den nästan börjar bubbla. 
Häll grädden över den smälta chokladen i 3 omgångar. 
Rör om väl, låt svalna i rumstemperatur. 
Fyll tartletterna med ganache och ställ kallt i ca 30 minuter. 
 
Ta fram de frysta formarna med mousse och tryck försiktig ut dem och placera över tartletterna. 
Spraya ev med vit ätbar sammetsfärg som finns att köpa hos lyckas med mat, men spraya innan du lägger på dem. 
Garnera med bladguld, citronmeliss mm. 
Låt tina i kylen innan servering. 
 
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: