Tårta med nötmarängbotten, lakritskola och cheesecakefyllning

 Cheesecake tårta med hasselnötsmarängbotten och en liten hint av lakrits. 
 
 
 
 
RECEPT
Ingredienser
 
Hasselnötmarängbotten
 
150 gram malda hasselnötter (jag köper färdig) 
90 gram äggvita (3 äggvitor)  
100 gram socker
1 msk mjöl (kan uteslutas
 
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa upp äggvitan till ett skum. Tillsätt sockret i omgångar på hög hastighet tills du får en blank maräng. 
Blanda ner hasselnötsmjöl och mjölet i marängen. 
Fördela hälften av smeten i en 18 cm springform med bakplåtspapper i botten eller en tårtring. 
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. 
Gör under tiden lakritskolan.
 
Lakritskola
 
200 gram kondenserad mjölk
40 gram strösocker
40 gram smör
1 nypa salt
1,5 tsk lakritspulver
 
Koka upp alla ingredienser i en kastrull 
Rör hela tiden tills smeten tjocknat, tar några minuter. 
Häll kolan över nötmarängbotten och bred över resten av hasselnötsmarängen
Grädda ytterligare i ca 18 minuter. 
 
Cheesecakefyllning 
 
3 gelatinbladen 
200 gram kondenserad mjölk
200 gram philadelphiaost 
100 gram socker
Saften från 2 citroner 
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter 
Koka snabbt upp citronsaften och rör ner gelatinbladen 
Vispa ihop philadelphiaost och socker tills sockerkristallerna har löst upp
Blanda ner kondenserad mjölk och till sist gelantinblandningen. 
 
Ta loss nötmarängbotten från formen. 
Diska formen.Fodra insidan av formen med tårtplast eller en remsa av bakplåtspapper. 
Lägg tillbaka bottnen i formen och häll över cheesecakefyllningen. 
Slå formen lätt i bordet så smeten fördelas jämnt. 
Frys in i minst 4 timmar. 
 
Om ni vill spraya tårtan med ätbar sammetsfärg, ska det göras när tårtan är fryst. 
Tina upp den i kylskåpet i ca 2 timmar. 
Garnera efter eget tycke och smak, men det blir gott med hela hasselnötter som ger lite crunch😋🐝
Kram Jessie 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: