No bake cheesecake med yoghurt och kardemummakola

 
Den här cheesecaken är så god, krämig och lätt i konsistensen. 
Jag hade inte tillräckligt med philadelphiaost, och tillsatte istället youghurt med smak av äpple/kanel och jag vet inte om man ska kalla den för cheesecake eller mousse? 
Hur som helst blev den precis som jag ville. 
Sen är jag trött på vanligt vitt socker, så det blev farinsocker i både cheesecake och kolasås. 
Formen jag använt är en silikonform som heter silikomart intreccio och den köpte jag på adlibris
Om du inte har en sådan form, så går det ju utmärkt att göra i andra liknande silikonformar eller i en springform, men då blir det tvärtom om vad som står i receptet 
Alltså botten först, sen kola och till sist cheesecakefyllningen
Och det går lika bra att använda sammetsfärgen.
 
 
 
RECEPT
Cheesecake
 
100 gram vit choklad
60 gram philadelphiaost 
1 dl yoghurt Äpple/kanel
2 gelatinblad
1 dl vispgrädde 
1,5 dl vispgrädde vispad
1,5 dl farinsocker
 
Smält chokladen över ett vattenbad och låt sedan svalna. 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter
Vispa ihop farinsocker och philadelphiaost i några minuter tills sockret har löst upp
Vispa ner yoghurten och tillsätt den smälta chokladen
Värm 1 dl grädde i en kastrull och rör ner gelatinet,häll därefter ner grädden i smeten. 
Vispa 1,5 dl grädde och vänd ner i smeten. 
Häll i formen och frys in tills den stelnat. 
 
Kolasås
75 gram brynt smör
1,5 dl farinsocker 
2 dl grädde
1 krm malen kardemumma 
2 nypor flingsalt
 
Bryn smöret i en kastrull 
Tillsätt alla ingredienser och låt småkoka ca 5 minuter 
Låt svalna helt. 
 
Digestivebotten 
12 digestivekex
60 gram smält smör
 
Mixa kexen till ett fint smul
Tillsätt smöret och rör om. 
 
Montering 
 
Efter du tagit ut den frysta cheesecaken häller du över kolan och ställer tillbaka i frysen för att stelna. 
Tryck till sist ner kexsmulet över kolan och ställ i fysen för att stelna. 
Ta fram cheesecaken och spraya  direkt på den med ätbar sammetsfärg och låt tina i kylen några timmar. 
Gsrnera efter eget tycke och smak
Kram jessie
 
 

Kommentera här: