Paj med kola och Marabou pepparkaka

Har ni börjat tänka på julbaket än?
Isåfall så ska ni göra den här goda pajen med segmjuk kola och Marabou pepparkaks choklad 😋
 
RECEPT
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Pajdeg
125 gram rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 äggulor
1 msk kallt vatten
1 nypa salt om du inte använder saltat smör
 
Nyp ihop mjöl, smör,florsocker, äggulor och salt i en skål 
Tillsätt 1 msk kallt vatten och arbeta samman till en smidig deg.
Tryck ut degen i en avlång form med löstagbar botten, alt en rund 20 cm form. 
Ställ i kylen i ca 30 minuter. 
Nagga botten med en gaffel och täck hela pajen med aluminiumfolie för att förhindra att degen glider ner på kanterna. Grädda i 15 minuter. 
Ta bort folien och grädda ytterligare i 15 minuter. 
Låt svalna helt. 
 
Mjuk kola
 
1,5 dl socker
1,5 dl sirap
1,5 dl grädde
100 gram smör 
1 nypa salt
 
Lägg socker, sirap, och grädde i en kastrull och rör om. 
Låt kolan sjuda till 120 grader, ca 5-10 minuter. Har du ingen termometer så gör kulprovet, kolan ska vara mjuk. 
Rör ner smöret i omgångar och till sist saltet. 
Låt svalna helt i rumstemperatur. 
 
Choklad ganache 
 
1st  Marabou choklad med pepparkakssmak 185 gram
1 dl vispgrädde
 
Dela  chokladen i små bitar. Koka upp grädden och häll över chokladen i värmetålig skål. Rör om till en jämn smet. 
 
Häll kolan i pajskalet och sedan chokladganachen
Ställ i kyl för att stelna. 
Tag ut pajen ca 30 minuter innan servering. 
Kram Jessie