Mumsig tårta med panacotta,björnbär och kladdkaka

 
Jag älskar att göra tårtor i vackra silikonformar, och den här har blivit min favorit.
Formen heter silikomart intreccio och den kan man köpa hos kökets favoriter för 219 kr eller hos Adlibris
Jag har även sett att lyckas med mat har sådana miniformar, så det blir nog till att inhandla dessa.
Tårtan består av en panacotta med Callebauts gold choklad som smakar kola,toffee,smör,grädde och lite salt, den är helt oemotståndligt god.
Finns att köpa hos bla chokladshopen
 
Sen är det björnärsgelé och kladdkaka, men tyvärr glömde jag gelatinet i puréen och det rann ut på hela fatet,men man kände smaken och jag hade färska björnbär till som gav syrlighet.
 
Om man inte vill köpa på sig denna formen, går det naturligtvis göra i en vanlig springform.
Kladdkaka i botten på formen med tårtplast runt om i formen för att få fina kanter, fyll med panacotta,ställ i kylen några timmar för att stelna,häll sedan över björnbärspureén. Ställ i kylen för att stelna.
OBS! Panacottan fyller bara till hälften i formen, men det ska vara så,annars blir det för mycket panacotta som ska ligga på en kladdkaksbotten.
 
RECEPT
 
Panacotta
 
3 dl grädde
2 gelatinblad
200 gram Callebaut choklad gold
0,5 dl strösocker
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter
Koka upp grädde och socker.
Lägg i chokladen och rör om till allt smält.
Tillsätt gelatinbladen och rör om väl.
 
Häll i mousseformen och frys in över natten.
 
Björnbärsgelé
 
4 dl frysta björnbär
2 dl vatten
2 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
2 msk socker
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Lägg björnbären i en kastrull, tillsätt vatten, socker och låt detta sjuda i ca 2 minuter. Mixa sedan allt med en stavmixer.
Sila av fröna från björnbären och lägg gelatinbladen i såsen.Rör om väl och låt kallna i rumstemperatur.
Ta fram den frysta panacottan och häll över björnbärsgelén och ställ tillbaka i frysen. innan du ska använda den.
 
Kladdkaka (20 cm springform)
 
150 gram brynt smör
3 ägg
2 dl strösocker
1,5 dl kokossocker eller farinsocker
2,25 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 nypor flingsalt
 
Sätt ugnen på 175 grader och lägg ett bakplåtspapper i botten på formen
Bryn smöret tills den blir bärnstensfärgat, låt svalna.
Rör ihop alla ingredienser med smöret.
Häll smeten i formen och grädda ca 25-30 minuter i mitten av ugnen.
Låt kladdkakan kallna helt innan du lägger över panacottan.
 
Ta loss panacottan med björnbärsgelén och lägg över kladdkakan.
Låt tina i kylskåpet några timmar.
Garnera med färska björnbär och lite blommor.
 
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: