Lyxig champange och jordgubbstårta

publicerat i Moussetårta;
Vad sägs om en lyxig tårta med vaniljbotten, en len champangemousse,en krämig jordgubbsbavorise och champangemarinerade jordgubbar till sommarens alla kalas och fester?
 
Champangemoussen är gjuten i en silikonform som heter silikomart intreccio och finns att köpa hos kökets favoriter,men det finns andra fina formar att välja på, och vill man inte köpa på sig en form går det utan.
 
 
Detta var första gången jag provade champagnemousse och jag hittade receptet hos Brinken bakar. 
Jordgubbsbavorise är en blandning av panacotta och mousse, väldigt god och krämig konsistens. 
För att lyxa till det mer så marinerade jag jordgubbar i champange och toppade tårtan med. 
 
RECEPT
 
Vaniljbotten 20 cm form
2 dl strösocker 
2ägg
1.5 dl vetemjöl 
1 dl potatismjöl 
2 tsk vaniljsocker 
2 tsk bakpulver 
1 dl kokande vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader 
Lägg ett bakplåtspapper i botten på formen
Rör ihop de torra ingredienserna i en skål 
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt
Vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten och sen det kokande vattnet, rör om till en jämn smet. 
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 min. 
 
Champangemousse

2 gelatinblad
200 gram vit choklad
1,5 + 3,5 dl grädde
3 dl champagne eller mousserande vin

Reducera ner champagnen till hälften genom att sjuda den i en kastrull. Låt svalna. Lägg gelatinet i blöt i minst 10 minuter.
Lägg det blöta gelatinet och den hackade chokladen i en bunke.
 Koka upp 1,5 dl grädde och häll över chokladen, rör om tills chokladen smält och tillsätt sedan champagnen och rör om. Låt krämen svalna till 30 grader.
 Vispa resten av grädden lätt och vänd sedan samman försiktigt ner i chokladmassan. Häll smeten i silikonformen och frys in.

 

 

Jordgubbsbavorise 

200 g jordgubbspuré + några hela jordgubbar till kanten runt om tårtan. 
50 g pressad citron juice
90 g strösocker
80 g äggulor
2 ½ gelatinblad
250 g grädde

Blötlägg gelatin i kallt vatten.
Värm under omrörning äggula, socker och puré till 83 grader eller till första bubblan, krama vattnet ur gelatinbladen och blanda ner dem.
 Plasta ytan på smeten och låt svalna i kyl till ca 30 grader.
 Vispa grädden löst och blanda med jordgubbskoket som svalnat.

Champangemarinerade jordgubbar 

Ca 200 gram färska jordgubbar skurna i bitar. Lägg i en skål och häll över champange så det täcker jordgubbarna. Marinera i ca 30 minuter. 

Sätta ihop tårtan

Lägg en tårtbotten i botten på en 20 cm form och klä insidan runt om med tårtplast eller folie.

Dela jordgubbar och sätt runt om i formen över tårtbotten. Häll över jordgubbsbavorisen och frys in, gärna över natten. När den stelnat helt så lägger du över champangmoussen som du gjutit i siliomart formen och den ska vara fryst annars går det inte att lägga den över jordgubbsbavorisen.

Låt tårtan tina i kylen några timmar innan servering. Garnera med marinerade jordgubbar och ev lite blommor.

Kram Jessie

 

 

 

 

 

 

 

 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Taggar: Moussetårta, champangemousse, jordgubbstårta, midsommartårta;

Kommentera inlägget här :