Centerpaj med chokladpanacotta

publicerat i Allmänt;
Choklad tröttnar jag aldrig på, så idag blev det en härligt god paj med centerchoklad ganache och chokladpanacotta och även till denna paj använde jag silikonformarna till panacottan. 
 
Har man inte dessa silikonformar går det lika bra med uppvispad panacotta. 
 
 
RECEPT
 
Chokladpanacotta
 
2,5 dl vispgrädde
1 gelatinblad
2 msk socker
100 gram mörk choklad ( Jag tog odenses chokladknappar 56 %)
 
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter
Koka upp grädde och socker i en kastrull. Ta bort från värmen.
Rör ner gelatinbladet och chokladknapparna och rör om väl.
Häll upp i silikonformarna och frys in.
 
Centerganache
 
300 gram centerchoklad + några till garnering
1,5 dl vispgrädde
 
Hacka centern i små bitar och lägg i en skål ( Rostfri är bäst tycker jag då det håller värmen bättre)
Koka upp grädden och ta direkt från plattan, häll grädden över chokladen och låt stå några minuter innan du rör om till en slät kräm.
 
 
 
Pajdeg
 
125 gram rumsvarmt smör
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 msk farinsocker, kokossocker el strösocker 
2 msk kallt vatten
1 krm salt
 
Lägg alla ingredienser i en bunke och nyp ihop till en deg. Tryck ut degen i en avlång eller rund form med löstagbar kant och ställ i kylen 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Nagga pajskalet med en gaffel och grädda i mitten av ugnen 10 minuter
Låt kallna.
 
Fyll ganachen i pajskalet och ställ kallt någon timme. Ta loss panacottan från formarna och placera ut dessa över ganachen.
Garnera efter eget tycke och smak.
Nästa gång jag gör pajen ska jag ringla över lite kolasås. 
Kram Jessie
 
 
 
 
 

Kommentera inlägget här :