Kladdkaka med lakritsganache och körsbärspanacotta

 Körsbär, choklad och lakrits är en jättegod kombo. 
En smarrig kladdkaka med en krämig panacotta. 
Jag använde en avlång pajform till kladdkakan, men till detta recept passar också en rund 20 cm form och har du inte de små silikonformarna som jag gjutit panacottan i, går det naturligtvis att hälla panacottan direkt över kladdkakan med lakrits choklad ganache och låt stelna i kylen eller frysen. 
Silikonformen är köpt hos lyckas med mat, som är ett set med 6 ringar och 6 formar. 
 
 
RECEPT
Kladdkaka
 
125 gram brynt smör
2 dl strösocker
1 dl brun farinsocker
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljplver
2 ägg
1 nypa flingsalt
 
Sätt ugnen på 150 grader
Klä en form 20 cm med bakplåtspapper i botten.
Bryn smöret och låt svalna.
Rör ihop alla ingrdienser till en jämn smet och tillsätt smöret och rör om tills allt blandats väl.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.Låt kallna. 
 
Ganache fyllning 
 
150 gram hackad marabou lakritschoklad 
1 dl vispgrädde 
 
Hacka chokladens i små bitar och lägg i en skål
Värm upp grädden precis till kokpunkten och häll över chokladen,låt stå någon minut innan du rör om. 
Häll över den kalla kladdkakan. Ställ i kylen. 
 
Körsbärspanacotta 
 
3 dl vispgrädde 
2 dl körsbärssås köpt 
1,5 gelatinblad
1,5 msk socker
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter
Koka upp grädde, körsbärssås med körsbär och socker i en kastrull. Sila av panacottan och pressa ur saften från körsbären. Lägg i gelatinbladen och rör om väl. 
Häll upp i de 6 små formarna, eller i en 20 cm form om du använder det, häll i lite av körsbärssåsen och virvla runt, så det blir ett fint mönster. 
Frys in några timmar. 
 
Lägg den frusna panacottan på kladdkakan och ställ i kylen för att tina. Garnera med färska körsbär och citronmeliss eller myntablad. 
Servera gärna med lite körsbärssås vid sidan om för att förstärka smaken av körsbär. 
Låt gärna kladdkakan stå framme i ca 30 minuter innan servering. 
Kram Jessie 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: