Moussetårta med viol och lakrits

 Kul att prova nya smaker  som viol och lakrits i en tårta. 
Den smakade som jag väntat mig, jättegod och inte för söt. 
De fina kanderade violerna som pryder tårtan har jag fått av min vän Annelie. 
 
 Tårtan är sprayad med svart ätbar sammetsfärg som finns att köpa hos bla lyckas med mat eller Allt om cupcakes. 
Tårtan är gjuten i en 15 cm silikonform och den köpte jag på tradera. 
 
RECEPT
 
Chokladbotten 
 
2 ägg
70 gram socker
45 gram vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 msk hett vatten 
 
Sätt ugnen på 225 grader
Vispa ägg och socker vitt och luftigt
Blanda de torra ingredienserna väl, sikta och vänd ner i äggblandningen, och rör ner vattnet 
Häll smeten i en 20 cm form och grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter. Låt svalna. 
Dela en tårtbotten ganska tjock och stansa ut till ca 12 - 13 cm. 
Frys in resten av botten och använd till ett annat tillfälle. 
 
 
Violpanacotta
 
3 dl grädde
2 gelatinblad
1,5 ask viol tabletter 
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter 
Sjud grädden, violtabletterna,sockret och vaniljpulvret i en kastrull tills violtabletterna smält. Rör hela tiden så att inte tabletterna bränner fast i kastrullen. 
Ta bort från värmen och rör i gelatinbladen. 
Tillsätt ev lila pastafärg om du inte vill ha den grå. 
Häll i en silikonform ca 15 cm och frys in. 
 
LAKRITS BAVOURISE
 
3 dl mjölk
4 äggulor
1 dl strösocker
2,5 dl vispgrädde
1,5 tsk lakritspulver
2 gelatinblad
 
Koka upp mjölk, halva mängden socker och lakritspulver i en kastrull, ställ åt sidan. 
Vispa ihop äggulorna och resterande socker. 
Häll ägg blandningen i kastrullen med mjöken och sjud till 85 grader. 
Ta bort från värmen och rör ner gelatinbladen. Låt svalna till 20 grader, sätt gärna skålen över ett kallt vattenbad så kallnar smeten snabbare. Ställ inte in i kylen för då stelnar den. 
Vispa grädden lätt och vänd ner i den avsvalnade smeten. 
Häll över den frusna panacottan men inte ända upp till kanten på formen, lägg i chokladbotten och häll över mer bavourise till kanten och runt om. Ställ i fysen.Det  blir smet över så frys in i valfri form och använd senare. 
Garnera efter eget tycke och smak. 
 
Kram Jessie 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: