Semletårta

Varför inte bjuda på en semle tårta istället för många tradionella semlor på fettisdagen, kan lova att det
 
blir uppskattat. Jag bjöd mina kolleger på den här tårtan och alla tyckte den var så god. 
Den är så lätt att göra och den smäller man ihop på någon timme, ett tips är att göra botten i förväg, sen är det bara på med antingen köpt eller egen mandelmassa och fluffig grädde.
Tårtan är gjord på samma sätt man gör Prinsesstårta och den är täckt med marsipan. 
Nu till receptet 
 
Tårtbotten 20 cm
 
4 ägg 
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl potatismjöl 
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1,5 tsk malen kardemumma
0,5 dl rapsolja
 
Sätt ugnen på 175 grader
Lägg ett bakplåtspapper i botten av formen. 
Vispa socker och ägg vitt o pösigt 
Vispa ner oljan 
Rör ihop alla torra ingredienser och rör försiktigt ner i äggsmeten 
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter
 
 
200 gram mandelmassa Jag använde köpt
Ca 0,5 dl mjölk 
Riv mandelmassan och vispa ihop med mjölken till en krämig konsistens 
 
Ca 3 dl lättvispad grädde Den ska inte vispas så den blir grynig. 
 
1 pkt 500 gr marsipan( Allt går inte åt) 
 
Dela botten i 3 delar. 
Lägg första botten på en tårtbricka och spritsa ut nästan all mandelmassa i ett jämnt lager, lägg på andra botten och stryk ut resten av mandelmassan, lägg på grädden och forma som en kupol och täck sidorna med grädden. 
Lägg på den sista botten över grädden och tryck försiktigt in kanterna så det blir slätt, till sist stryk ut ett tunt lager med grädde över hela tårtan
Kavla ut.marsipanen och lägg över tårtan och jämna till. 
Garnera med hackad mandel, marsipan rosor och blad eller efter eget tycke och smak. 
Kram Jessie 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: