Jultårta med kaffe och pepparkakssmak

Jag älskar kaffe och pepparkakor ihop och då bestämde jag att göra en tårta med de smakerna.
Kaffepanacotta, en krämig cheesecake fyllning med Marabous pepparkaks choklad, vaniljbotten, garnerad med savoiardikex och sprayad med vit ätbar sammetsfärg.
 
 
Panacottan är gjuten i en 15 cm silikonform med ett vågigt mönster, men det går lika bra med en springform i samma storlek. 
Det behövs också en 20 cm springform för cheesecakefyllningen. 
Jag rekommenderar att använda en remsa av tårt plast runt om och i formen, för att det ger raka fina kanter. 
 
 
RECEPT 
Kaffepanacotta 
 
5 dl vispgrädde 
2,5 st gelatinblad 
2 msk pulverkaffe
0,5-1 dl strösocker 
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter
Koka upp grädden och socker i en kastrull 
Rör ner gelatinbladen och pulverkaffe i grädden
Häll i en 15 cm springform och frys in
 
2 stycken vaniljbottnar 
 
Sätt ugnen på 175 grader 
Lägg bakplåtspapper i botten av 2 stycken 15 cm formar 
Jag använde aliminiumformar
 
50 gram smör
1,5 dl mjöl
0,75 dl socker 
0,5 tsk bikarbonat 
0,25 dl ljus sirap
0,5 dl mjölk 
0,5 dl grädde 
1 tsk vaniljplver 
 
Smält smöret. Rör ihop mjöl, socker, bikarbonat, vaniljpulver. 
Tillsätt smör, sirap, grädde och mjölk och rör om till en jämn smet
Fördela smeten jämnt i formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 15 min. 
 
Pepparkaksfyllning
 
2,5 gelantinblad
225 gram philadelphiaost 
150 gram strösocker 
225 gram Marabou pepparkaks choklad 
1,5 dl grädde för att värma
2,25 dl grädde för att vispa
 
Lägg gelantinbladen i kallt vatten i ca 5-10min
Hacka chokladen och smält över ett vattenbad, låt svalna. 
Värm 1,5 dl grädde i en kastrull, tillsätt gelantinbladen och rör om väl. 
Vispa ihop socker och philadelphiaost tills sockret har lösts upp
Rör ner den smälta chokladen i philadelphiasmeten
Tillsätt grädden med gelantinet i philadelphia smeten och rör om
Vispa resten av grädden (lättvispad med mjuka toppar) 
Vänd ner i smeten
 
Sätta ihop tårtan
 
Fodra en 20 cm springform med en remsa av tårtplast runt om. 
Häll cheesecakefyllningen i formen. Ta fram den frysta panacottan och lägg den på de två tårtbottnarna. 
Tryck försiktigt ner den frysta panacottan med bottnarna i cheesecakefyllningen. 
Skaka och slå formen lätt i bordet så att smeten fördelas jämnt. 
Frys in minst 4 timmar. Spraya tårtan med sammetsfärg när den fortfarande är fryst
Låt tina i kylskåpet i ca 3-4 timmar 
Garnera med savoiardikex runt om eller varför inte pepparkakor? 😍
Hoppas ni tycker om jultårtan
 
 
Kram Jessie 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: