Saftig lakritsmazarinkaka med körsbärsbavorise

Å God morgon alla😍
 
Igår gjorde jag denna mumsiga mazarinkaka med en liten hint av lakrits och toppade med en körsbärsbavorise som är ett annat namn för pudding. Det är en dessert med historia – första gången receptet syntes i en bok var för över 200 år sedan. Puddingen är inte olik en pannacotta men är magrare tack vare mjölken och lite tjockare i konsistensen. 
Körsbär och lakrits passar mycket bra ihop så testa denna goda kaka. 
 
Det fina mönsret blir av silikonformen,men det går lika bra att använda en springform. 
 
 
Jag gjorde min kaka i en 15 cm form och använde hälften av bavourisen. 
 
Resten använde jag till en annan tårta.Vill du göra en större mazarintårta  följ recepet nedan och vill du göra en 15 cm mazarinkaka så halvera receptet. 
 
 
 
 
 
RECEPT 
 
250 gram frysta körsbär
2 st äggulor 
100 gram socker
3 gelatinblad
1 dl mjölk
85 gram socker
 
 
Koka ihop körsbär och socker i en kastrull. Sila av saften till en puré. Häll tillbaka purén i kastrullen tillsammans med mjölken och koka ihop.  Blötlägg gelatinet 10 minuter i kallt vatten.
Vispa äggulorna och sockret luftigt med elvisp. Slå över den varma körsbärspuren över äggen och vispa ihop.
 
Värm försiktigt under ständig omrörning med en träslev tills såsen börjar tjockna, temperaturen ska vara 85 grader.
Krama ur gelatinbladen och rör ner i smeten.
Låt svalna till ca 20 grader. Ställ gärna skålen över ett kallt vattenbad så går det fortare. Ställ inte i kylen. 
Vispa grädden och och vänd ner i smeten. Häll upp smeten i en silikonform eller springform
Ställ i frysen några timmar. 
 
Mazarinkaka till en 23 cm form
 
175 gram rumsvarmt smör
400 gram mandelmassa 
3 ägg
1,5 dl rårörsocker
1, 5 tsk lakritspulver
0.75 dl mjöl
 
 
Sätt ugnen på 175 grader och fodra en 23 cm form med bakplåtspapper 
Riv ner mandelmassan i en skål, tillsätt smör, socker, lakritspulver och ägg. Vispa till en krämig smet. 
Vänd ner mjölet. 
Bred ut smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. 
Låt svalna helt. 
Lägg mazarinkakan på ett fat. Lägg på den frysta körsbärsbavorisen över kakan och ställ i kylen för upptining. 
Garnera med färska körsbär. 
Kram Jessie 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: