Jordnötsmousse paj med chokladglaze

 Farligt god paj nu i höst
 Den här pajen är To die for😋 och den är ganska mäktig. 
En knäckig botten med jordnöt och havre, fylld med en len mousse och toppad med en lika god chokladglaze. 
Receptet är till en 15 cm form men receptet går att dubbla om du vill använda en 23 cm form. 
Tänk på att du inte behöver använda all chokladglaze resten går att frysa in till ett annat tillfälle. Bara att låta tina upp och värmas till 29 grader. 
 
 
 
 
RECEPT
 
Karamelliserade nötter
100 gram jordnötter och peccannötter 
0.5 dl vatten 
2 msk socker 
 
Smält socker och vatten till en ljus karamell. Lägg i nötterna och vänd hastigt runt i stekpannan och häll upp på en plåt med bakplåtspapper, Låt nötterna svalna. Hacka nötterna grovt. 
 
Pajbotten 
75 gram salta jordnötter 
25 gram havregryn
50 gram ljus sirap
1 msk smör
 
Mixa ihop jordnötter och havregryn i en matberedare. 
Lägg sirap och smör i en kastrull och låt smälta samman
Häll blandningen över smulorna och rör om 
Tryck ut i en 15 cm springform och ställ i kylen. 
 
Jordnötsmousse
 
1 gelatinblad
100 gram mjölkchoklad 
50 gram jordnötssmör 
1 äggula
1,5 dl vispgrädde
 
Lägg gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter 
Hacka chokladen och lägg i en värmetålig skål, smält chokladen över ett vattenbad, rör ner jordnötssmöret och blanda väl. 
Ta bort skålen från värmen och låt svalna till 30-33 grader. 
Rör ner äggulan i choklad blandningen till en jämn smet. 
Värm 0,75 dl grädde i en liten kastrull och ta bort innan den kokar. 
Tillsätt gelatinet i den varma grädden och rör om. Rör ner grädden lite i taget  chokladsmeten och blanda om väl. 
Vispa resten av grädden ganska löst, men det ska bildas toppar och tillsätt i moussen
Häll moussen över jordnöt och havrebotten. Ställ i kylen några timnmar. 
 
Chokladglaze 
 
2 gelatinblad
60 ml vatten
110 gram socker
75 gram mjölkchoklad 
15 gram kakao
60 ml vispgrädde 
 
 
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp vatten och socker i en kastrull till 104 grader. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner chokladen så den smälter, sila ner kakaon och rör om väl. Tillsätt grädden och rör om. Tillsätt gelatinet när chokladblandningen nått 60 grader. Sila ner chokladen i en skål och mixa chokladen med en mixer. Sila ytterligare en gång ner i en skål och låt svalna till 29 grader innan du häller den över moussen. Ställ i kylen ca 1 timme. 
Garnera med karamelliserade nötter, Skär upp stora bitar och NJUT😋
Kram Jessie 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: