Ruby red choklad cheesecake och salt karamellmousse tårta

Nu har jag äntligen provat att baka något gott med Callebauts nya choklad Ruby red, som är naturligt rosa i färgen och har en intensiv fruktig smak av bär.
 
 
 
Ruby red är en bra choklad att använda inom de flesta områden så som glass,desserter,fyllning och dekorationer.
 
En liten provburk på 150 gram finns att köpa hos chokladshopen och det räcker till detta recept.
För att behålla den fina rosa färgen när man gör mousser eller annat med grädde måste man tillsätta färg eftersom den bleknar och kan bli grådassig.
Man kan använda naturliga färger som tex rödbeta men i mitt fall använde jag pastafärg Pink Wine.
Om du vill veta mer om denna choklad, så gå in på Callebauts egen hemsida.
 Nu till receptet på min cheesecake och moussetårta
Recept under bilden
 
 
 
 
BOTTEN
200 gram digestivekex
75 gram smält smör
3 tsk kakaopulver
 
RUBY RED CHEESECKE
2 gelatinblad
150 gram philadelphiaost
100 gram socker
1 dl grädde till uppvärmning
150 gram ruby red chokladknappar
150 ml vispgrädde
 
SALT KARAMELL MOUSSE
1,25 dl vispgrädde
75 gram socker
0,5 dl vatten
45 gram saltat smör
3 gram salt
120 gram mjölkchoklad
2,5 dl vispgrädde
 
Botten
 
Mixa digestivekexen till ett fint smul
Blanda ner kakao
Smält smöret och blanda med smulorna i en skål.
Lägg en plastremsa eller en remsa av smörpapper runt om i en 20 cm springform alt en mousseform
Tryck ut massan i formen och upp på kanterna. Ställ i frysen.
 
Salt karamellmousse
 
Blanda socker och vatten i en kastrull och koka tills att karamellen fått en svagt gyllnbrun färg. Se till att pensla ner kanterna med vatten och rör inte för mycket då kan sockret kristallisera sig.
Häll i den första mängden grädde (1,25 dl ) i två omgångar och låt det koka in. Rör om och tillsätt smör och salt, låt koka hastigt upp igen.
Hacka chokladen och häll karamellen över chokladen och rör om väl.
Ställ åt sidan och låt svalna helt ca 1,5 timme.
Vispa grädden löst och vänd ner den försiktigt i chokladblandningen.
Häll karamellmoussen i pajskalet och frys in tills den stelnat.
 
Ruby Red cheesecake
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter
Värm upp 1 dl grädde i en liten kastrull, strax under kokpunkten.
Lägg i gelatinbladen och ytterst lite rosa pastafärg och rör om,låt svalna en liten stund.
Vispa ihop philadelphiaot, socker och lite rosa pastafärg i en skål.
Smält chokladen över ett vattenbad och vänd ner i philadelphiafyllningen. Tillför sedan grädden med gelatin och rör om väl.
Vispa grädden löst med lite rosa pastafärg, och vänd ner i philadelphiablandningen.
Häll över den frysta karamellmoussen och frys in några timmar.
 
Lossa på formen och ta bort plastremsan. Garnera efter eget tycke och smak.
Jag använde frystorkade hallon, men nästa gång ska jag ta färska hallon.
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: