Sommaren är slut och höstrusket är här, men då får man baka något gott och färgglatt istället.
Jag älskar syrliga pajer med något sött som bryter av och i detta fall maränger.
Kombinationen av citron och passion är så fräscht och gott.
Testa denna goding :)
 
RECEPT
 
MÖRDEG
 
150 gram kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 ägg
 
Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Plasta degen och låt den vila i kylen 30 minuter.
Blir det deg över kan den sparas i frysen.
 
Sätt ugnen på 175 grader
Kavla ut degen och klä en pajform. Jag använde en rektangulär form, men går naturligtvis med en rund form
ca 20 cm i diameter.
 
Nagga botten med en gaffel. Tryck fast en remsa med aluminiumfolie på och över degkanten så den inte sjunker ner under gräddningen.
Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 5 minuter, ta sedan bort folien och fortsätt grädda i 5 minuter tills den fått lite färg.
Låt svalna helt innan du fyller den med Panacottan.
 
 
 
 
 
PASSIONSFRUKTPANACOTTA + MOSSBOLLAR
 
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
2,5 gelatinblad
4 passionsfrukter
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Koka upp grädde, strösocker och passionsfrukten i en kastrull.
Ta bort kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladen.
Sila av panacottan om du inte vill ha kärnorna.
Låt svalna en liten stund innan du häller panacottan i pajskalet.
Spara lite panacotta för mossbollarna.
 
 
 
CITRONCURD
 
60 ml citronsaft från i stor citron
2 tsk rivet citronskal
70 gr socker
4 äggulor
40 gr smör
 
Blanda alla ingredienser i en skål och vispa samman över ett vattenbad tills krämen tjocknar. Det tar några minuter.
Låt svalna.
 
MARÄNGER
Receptet har jag tagit från duktiga Madeleine Madde Thonander  Se hennes fina maränger på Instagram  aqua-gott.
 
100 gram äggvita
1 tsk citronsaft
100 gram strösocker
100 gram florsocker
 
Vispa 100 gram äggvita med 1 tsk citronsaft till ett vitt skum
Vispa ner 50 gram strösocker och vispa i ca 2 minuter.
Tillsätt resterande strösocker och vispa i ytterligare i 3 minuter.
Sikta 100 gram florsocker och vänd försiktigt ner i smeten.
Dela upp smeten i skålar och färga med pasta eller progel färg.
Grädda i 80-90 grader i nedersta falsen av ugnen i ca 1.5 timme.
 
GÖR SÅ HÄR:
 
Fyll pajskalet med panacottan och ställ i kylen i några timmar.
Häll över citroncurden över panacottan.
Garnera med maränger i olika former, och mossiga panacotta bollar.
 
PANACOTTA MOSSBOLLAR
 
Färga den delen av Panacotttan grön som ska bli mossbollar
Gjut i en silikonform och frys in
Krossa digestivekex och färga med grön pastafärg. Jag rekommenderar att använda plasthandskar när du blandar i färgen. :) Jag gjorde inte det :)
 
Ta ut bollarna när de är helt frysta, ta ut dem och låt tina en liten stund innan du doppar dem i digestivesmulorna, så fastnar det lättare.
 
Formen är köpt hos Lyckas med mat.
 
 
 
Nu till det roliga att garnera din paj med färgglada maränger och mossbollar eller efter eget tycke och smak
Lycka till
Kram Jessie