; jessiesbakery -

Nektarin och peccannöts kaka

sep 21, 2018 / 0 kommentarer
 
Hej !
Nu kunde jag äntligen sätta mig ner och skriva receptet. Mjuka kakor med en frosting på är så gott, som tex kärleksmums och morotskaka.
Jag ville prova att baka med nektariner och det blev lyckat, de blev inte för söta, saftiga och mjuka, men man känner inte så mycket smak av nektarinerna men det är samma som morotskaka , jag känner inte att det smakar morot.
Om man vill framhäva smaken så kan man göra en kräm på nektarinerna och bre på kakan, har dock inte gjort det men kan tänka mig att det är gott.
Jag valde också att prova Enchanted Cream som blivit populärt och det var verkligen jättegott, och man kan både färga och smaksätta med vad man vill.
Jag skickade med kakorna till min systers jobb och alla tyckte de var jättegoda.
Så prova, ni kommer inte att bli besvikna :)
 

NEKTARIN OCH PECANNÖTS KAKA

2 stycken rivna nektariner
50 g pecannötter
150 gram vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljpulver
2 ägg
170 gram strösocker
130 gram rapsolja
 
FROSTING
 
75 gram Enchanted Cream ( finns att köpa hos välsorterade bakbutiker online)
1 dl mjölk
2-3 msk smörkolakräm ( Antingen gör du egen eller Dulche de leche som funkar precis lika bra )
 
 
SMÖRKOLA
 
100 gram råsocker
225 gram vispgrädde
1 krm flingsalt
140 gram ljus sirap
200 gram rumsvarmt smör
 
Koka upp socker, vispgrädde, sirap, och salt i en kastrull och låt koka till 117 grader. Rör om lite då och då.
Paddla smeten i en assistent tills smörkolan svalnar och tjocknar, tillsätt smöret i omgångar. Låt svalna.
 
 
Sätt ugnen på 175 grader och förbered en fyrkantig form 20x20 cm, alt en rund form
Lägg bakplåtspapper i botten av formen.
 
Riv nektarinerna grovt på ett rivjärn.
Grovhacka peccannötterna.
Rör ihop mjöl, salt och bakpulver i en skål, ställ åt sidan.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Vispa i mjölblandningen i äggsmeten. Tillsätt oljan, lite i taget och vispa väl mellan varje omgång.
Vänd ner de rivna nektarinerna och pecannötterna i smeten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, känn med en sticka den ska komma ut torr.
 
Vispa ihop Enchanted Cream med 1 dl mjölk med en elvisp på hög hastighet tills krämen tjocknar.
Smaksätt med ca 3 msk smörkola.
 
Kakan ger 9 stora bitar bakade i en fyrkantig form.
Spritsa och garnera kakan.

Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer

winter wonder land mördegspaj

sep 18, 2018 / 0 kommentarer
 
 
Hej alla glada
 
Härom dagen bakade jag denna goda mördegspaj med smak av hallon, vanilj och smörkola.
Den blev mycket god och uppskattad av mina " försökspersoner"
Att baka paj är enkelt, gott och som nästan alla tycker om och en bra efterrätt som man kan förbereda några dagar innan.
Jag blev sugen på att garnera lite vintrigt så det blev några renar och en släde av mördeg, snöbollar och glitter.
För att få en mer vintrig look så sprayade jag pajen med vit chokladspray som ger en sammetslik yta och liknar ett tunt snötäcke.
Syns dåligt på bilden, dock.
 
 
 
 
RECEPT
 
MÖRDEG
 
150 gram kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
 
SMÖRKOLA
 
100 gram råsocker
225 gram vispgrädde
1 krm flingsalt
140 gram ljus sirap
200 gram rumsvarmt smör
 
VIT CHOKLAD PANACOTTA
 
5 dl grädde
100 gram vit choklad
1 tsk vaniljpulver
3 gelatinblad
 
HALLONSYLT
 
GÖR SÅ HÄR:
 
Mördeg
Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker
Tillsätt ägget och arbeta tills degen precis går ihop. Tillsätt några droppar kallt vatten om den inte skulle gå ihop, men knåda inte
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Gör under tiden smörkolan
 
Koka råsocker, vispgrädde, salt och sirap till 117 grader. Rör emellanåt med en träsked speciellt mot slutet.
Paddla smörkolan tills den svalnar i en köksassistens ( VINGEN) och tillsätt sedan smöret i omgångar.
Lägg plastfolie direkt över ytan på smörkolan och låt den stå framme i rumstemperatur.
 
Panacotta
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka chokladen i små bitar.
Koka upp grädde och vaniljpulver. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner den vita chokladen och gelatinbladen.
Låt svalna innan dú fyller pajskalet.
 
Mördeg
Sätt ugnen på 175 grader
Kavla ut degen och klä en fyrkantig eller rund pajform med löstagbar botten. Nagga botten md en gaffel.
Täck kanterna med aluminiumfolie för att förhindra att kanterna glider ner när pajen gräddas.
Grädda i mitten av ugnen i 5 minuter, ta sedan bort folien och grädda ytterligare i 5-7 minuter.
 
Nu är alla ingredienser klara så nu ska pajen sättas ihop.
Lägg ett tunt lager med hallonsylt i botten av pajen. Bred över smörkolan ( Du behöver inte allt, resten kan sparas till något annat gott )
Häll över ca 3 dl av panacottan och ställ i kylen eller i frysen om du tänker använda chokladspray över panacottan som gör att den får en sammetslik yta.
Gjut resten av panacottan i en silikonform med små hål för att göra snöbollar. Frys in.
Jag köpte sprayen här:
Klicka bara på den svenska flaggan på sidan om du inte läser finska :)
Vit choklad spray
Silikonformen kan man även köpa hos lyckas med mat
 
 
Använd den överblivna mördegen till att stansa ut figurer, blommor mm för att garnera din paj. Degen ska vara kylskåpskall när du kavlar samt att kakorna håller formen när de gräddas. Grädda i ca 5-7 minuter i 175 grader.
Garnera din paj med färska hallon, panacottabollar ,mördegkakor, snöflingor, och glitter
Pajen smakar som bäst när den stått i rumstemperatur ett litet tag och gottat till sig :)
Smaklig spis
kram Jessie
 
 
 
Läs mer

Bjud på en färgglad paj i höstrusket

sep 11, 2018 / 0 kommentarer
 Sommaren är slut och höstrusket är här, men då får man baka något gott och färgglatt istället.
Jag älskar syrliga pajer med något sött som bryter av och i detta fall maränger.
Kombinationen av citron och passion är så fräscht och gott.
Testa denna goding :)
 
RECEPT
 
MÖRDEG
 
150 gram kallt smör
4 dl vetemjöl
0.5 dl florsocker
1 ägg
 
Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Plasta degen och låt den vila i kylen 30 minuter.
Blir det deg över kan den sparas i frysen.
 
Sätt ugnen på 175 grader
Kavla ut degen och klä en pajform. Jag använde en rektangulär form, men går naturligtvis med en rund form
ca 20 cm i diameter.
 
Nagga botten med en gaffel. Tryck fast en remsa med aluminiumfolie på och över degkanten så den inte sjunker ner under gräddningen.
Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 5 minuter, ta sedan bort folien och fortsätt grädda i 5 minuter tills den fått lite färg.
Låt svalna helt innan du fyller den med Panacottan.
 
 
 
 
 
PASSIONSFRUKTPANACOTTA + MOSSBOLLAR
 
3 dl vispgrädde
1 dl strösocker
2,5 gelatinblad
4 passionsfrukter
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Koka upp grädde, strösocker och passionsfrukten i en kastrull.
Ta bort kastrullen från plattan och rör ner gelatinbladen.
Sila av panacottan om du inte vill ha kärnorna.
Låt svalna en liten stund innan du häller panacottan i pajskalet.
Spara lite panacotta för mossbollarna.
 
 
 
CITRONCURD
 
60 ml citronsaft från i stor citron
2 tsk rivet citronskal
70 gr socker
4 äggulor
40 gr smör
 
Blanda alla ingredienser i en skål och vispa samman över ett vattenbad tills krämen tjocknar. Det tar några minuter.
Låt svalna.
 
MARÄNGER
Receptet har jag tagit från duktiga Madeleine Madde Thonander  Se hennes fina maränger på Instagram  aqua-gott.
 
100 gram äggvita
1 tsk citronsaft
100 gram strösocker
100 gram florsocker
 
Vispa 100 gram äggvita med 1 tsk citronsaft till ett vitt skum
Vispa ner 50 gram strösocker och vispa i ca 2 minuter.
Tillsätt resterande strösocker och vispa i ytterligare i 3 minuter.
Sikta 100 gram florsocker och vänd försiktigt ner i smeten.
Dela upp smeten i skålar och färga med pasta eller progel färg.
Grädda i 80-90 grader i nedersta falsen av ugnen i ca 1.5 timme.
 
GÖR SÅ HÄR:
 
Fyll pajskalet med panacottan och ställ i kylen i några timmar.
Häll över citroncurden över panacottan.
Garnera med maränger i olika former, och mossiga panacotta bollar.
 
PANACOTTA MOSSBOLLAR
 
Färga den delen av Panacotttan grön som ska bli mossbollar
Gjut i en silikonform och frys in
Krossa digestivekex och färga med grön pastafärg. Jag rekommenderar att använda plasthandskar när du blandar i färgen. :) Jag gjorde inte det :)
 
Ta ut bollarna när de är helt frysta, ta ut dem och låt tina en liten stund innan du doppar dem i digestivesmulorna, så fastnar det lättare.
 
Formen är köpt hos Lyckas med mat.
 
 
 
Nu till det roliga att garnera din paj med färgglada maränger och mossbollar eller efter eget tycke och smak
Lycka till
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 
 
 
Läs mer