; jessiesbakery -

Mördegpaj med pepparkakskola och tranbärsmaräng

okt 26, 2018 / 0 kommentarer
 
Mmmm, en ljuvligt god paj med ett sprött mördegskal fyllt med en mjukseg pepparkakaskola och toppad med en lika smarrig tranbärsmaräng, en perfekt kombo.
Min systerson som är 10 år är min största kritiker när jag bakat något, och när han säger att det är gott, ja då är det gott, så denna fick högsta betyg.
Om ni inte vet vad ni ska baka till advent eller någon annan julig tillställning tycker jag att ni ska baka denna paj.
 
 
 
RECEPT
 
Mördegsbotten
 
200 gram kallt smör
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
 
Gör så här:
 
Skär smöret till mördegen i tärningar och blanda det med sockret i en skål.
Tillsätt mjölet och nyp hastigt ihop till en jämn deg, tillsätt ev lite vatten om degen inte går ihop.
Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.
 
Sätt ugnen på 185 grader och smörj en rund eller avlång pajform med löstagbar botten.
Kavla ut degen och fodra formen med degen. Skär av överhängande deg med en kniv och nagga botten med en gaffel.
Grädda skalet i 10-12 minuter i mitten av ugnen. Ta ut formen och låt svalna helt.
 
Pepparkakskola
 
150 gram smör
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
1 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
1 tsk pepparkakskryddor
 
Gör så här:
 
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt socker, grädde, sirap, kakao, vaniljpulver och pepparkakskrydda. Koka försiktigt upp blandningen till 120 grader. Rör om då och då så att den inte bränns vid i botten.
 
Tranbärsmaräng
 
55 gram äggvita
100 gram strösocker
35 gram vatten
40 gram tranbärspure - mixade frysta och tinade tranbär. Ca 2 dl frysta tranbär för att få fram 40 gram pure.
 
Gör så här:
 
Lägg äggvitan till marängen i en rostfri skål. Blanda socker, vatten, och tranbärspuré i en kastrull.
Koka upp blandningen till 110 grader och vispa då upp äggvitan till ett fast skum. Fortsätt koka sockerlagen till den nått 121 grader. Häll genast och i en tunn stråle ner i äggviteskummet under fortsatt vispning. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat.
Fyll genast en spritspåse med valfri tyll.
 
Garnering
 
Färska tranbär som har legat i sockerlag i kylen över natten. Rulla dem sedan i socker.
 
Montering
 
Fyll kolan i mördegsskalet. Spritsa tranbärsmarängen över kolan i ett fint mönster.
Garnera med sockrade färska tranbär, pepparkakor och strössel.
 
 
 
Läs mer

Söta pumpabakelser

okt 11, 2018 / 0 kommentarer
 
Söta små pumpabakelser som är lätta att göra till Halloween.
Sätt ihop två stycken minisockerkakor, ringla över citronglasyr och dekorera med en stjälk och blommor av sockerpasta samt några färska bär.
 
RECEPT 8 st små sockerkakor 4 st bakelser 
2 ägg
2 dl strösocker
2.5 dl vetemjöl
100 gram rumsvarmt smör
0.5 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver 
 
GLASYR
Saft av 1 citron
Ca 3-4dl florsocker 
 
Sätt ugnen på 175 grader 
Vispa smör och socker vitt och fluffigt 
Tillsätt ett ägg i taget och fortsätt vispa.
Rör ner mjölet blandat med bakpulver och vaniljsocker .
Rör till sist ner mjölken och blanda till en jämn smet.
Fyll smeten i 8 små formar och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter 
Låt svalna helt innan du tar ut dem ur formen.
 
Rör ihop florsocker och citronsaft 
Sätt ihop 2 stycken sockerkakor med glasyr emellan och resten glaserar du kakan med. 
Garnera pumpan efter eget tycke och smak .
Kram Jessie 
 
 
 
Läs mer

Rosa bandet dammsugare med polkgrisströssel

okt 7, 2018 / 0 kommentarer
 
Rosa Oktober, månaden då vi uppmärksammar cancer lite mer än vanligt.
Här kommer receptet på mina rosa dammsugare.
Fyllningen består av kladdkaka och polkagrisströssel och är täckt av marsipan.
Man kan ta i stort sett vilket kladdkaka recept man vill och har man sitt favorit recept så går det alldeles utmärkt.
Här kommer mitt recept på kladdkaka som jag älskar och aldrig misslyckas med.
Receptet ger 20 stycken dammsugare.
 
KLADDKAKA
 
125 gram smält och brynt smör
2 ägg
3 dl socker
1.5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljpulver
0.5 tsk flingsalt.
 
ca 2 dl polkagrisströssel som ska blandas i när kakan är klar.
Extra kakao till att få smeten lite lättare att rulla.
 
Sätt ugnen på 150 grader
Smörj en springform på 20 cm och lägg ett bakplåtspapper i botten
Bryn smöret och låt svalna
Rör ihop alla ingredienser och tillsätt smöret och rör om till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
 
Låt kladdkakan svalna helt.
Smula sönder kladdkakan i en skål och tillsätt polkagrisströssel och kakao och rör om med händerna till en fast smet.
Dela smeten i två och rulla ut till korvar, ställ kallt en stund så blir det lättare att rulla in dem i marsipan.
Om smeten är svår att rulla tillsätt mer kakao.
Kavla ut marsipanen så bred som " korvarna" är. Lägg " korven " på marsipanen och rulla över marsipanen runt om.
Skär varje del i 10 bitar.
Smält vit candy melts över ett vattenbad och doppa först den ena änden av dammsugaren i chokladen och sedan polkagrisströssel.
Sätt en glasspinne i ena änden om ni vill ha dem som cakepops.
 
Lycka till
Kram Jessie
 
 
Läs mer