Igår bakade jag denna gudomligt goda kladdkakan med smak av blåbär och lakrits.
Den blev precis som jag ville, krämig och kladdig och med de färska blåbären som bröt av mot det söta.
Det blev min lunch som jag inte hade räknat med, tog en stor bit och glupskade i mig.
Livsfarligt att baka men så roligt.
Tur att man har ett jobb man springer och går hela dagarna.
Jag tycker absolut ni ska baka denna goda kladdis, ni kommer inte att bli besvikna.:)
 
 
KLADDKAKA MED LAKRITS
 
125 gram smält smör
4 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
2 ägg
1.5 dl vetemjöl
3 dl socker
0.5 tsk flingsalt
1 tsk lakritspulver
 
Värm ugnen till 150 grader
Smörj en springform på 20 cm och lägg ett bakplåtspapper i botten.
 
Smält smöret och låt det svalna
Rör ihop alla ingredienser och tillsätt smöret och blanda väl.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter
Ta ut och låt svalna helt, ställ den gärna i kylskåpet under tiden du gör marängen och chokladganache
 
GANACHE/CHOKLADKRÄM
 
1 dl vispgrädde
100 gram mörk choklad
1 tsk lakritspulver
1 msk smör
1 nypa flingsalt
 
Hacka chokladen i små bitar. Koka upp grädde med lakritspulver och salt.
Häll grädden över den hackade chokladen och låt blandningen stå i någon minut innan du rör om och tillsätter smöret. Rör om tills all choklad har smält.
Låt ganachen stå framme i rumstemperatur för att tjockna till en aning.
 
 
 BLÅBÄRSMARÄNG
 
55 gr äggvita
100 gr strösocker
35 gr vatten
40 gr blåbärspure- koka upp frysta blåbär i en kastrull ( ca 1 1/2 dl ) i en kastrull. Lägg en sil över en skål och pressa ut saften från blåbären. Puren ska väga 40 gram.
 
Lägg äggvitan till marängen i en glas eller rostfri bunke.. Blanda socker, vatten, och blåbärspure i en kastrull. Koka upp blandningen till 110 grader och vispa då upp äggvitan till ett fast skum. Fortsätt att koka vätskan till den nått 121 grader. Häll genast och i en tunn stråle ner den i äggvitan under vispning. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat.
 
Ta ut kladdkakan ur formen och ta bort bakplåtspapperet på undersidan.
Lägg kladdkakan på ett fat och stryk ut ganachen över hela kakan.
Spritsa blåbärsmarängen i ett fint mönster och strö över färska blåbär.
 
 
Kram Jessie