Hej!
Här kommer ett recept på en underbart god tårta som ni kan baka till jul.
Saftiga apelsinbottnar varvat med nötkräm, apelsincurd och mascarponefrosting. Den fick högsta betyg när jag bjöd på den häromdagen.
Tårtan är lätt och smidig att göra och går relativt fort om man inte känner för att baka allt för avancerat med många moment.
Bottnarna är bakade i 3 stycken 20 cm formar och har man bara en form går det att grädda i omgångar, smeten blir inte förstörd av att stå framme en stund.
I varje form ska det vara ca 430 gram så att bottnarna blir jämna.
Hoppas att ni bakar den och att ni blir lika förtjusta i den som jag.
Recept under bilden!
 
Följ mig gärna på instagram där jag lägger upp mina bakverk innan jag skrivit recept och lagt ut på bloggen:)
 
 
 
RECEPT
 
Du behöver Nötkräm eller Nutella
 
 
Apelsinbottnar
 
170 gram rumsvarmt och osaltat smör
310 gram strösocker
175 gram filmjölk
1 tsk vaniljpulver
1 1/2 msk rivet apelsinskal
6 äggvitor ( spara äggulorna till apelsincurden)
325 gram vetemjöl
4 tsk bakpulver
120 ml mjölk
2 msk vatten
6 msk apelsinsaft
 
Gör så här:
sätt ugnen på 175 grader och smörj 3 st 20 cm formar på kanterna samt lägg bakplåtspapper i botten.
Har ni inte 3 formar går det att grädda i omgångar.
Vispa socker och smör ljust och fluffigt i ca 4-5 minuter.
Tillsätt filmjölk och rivet apelsinskal och rör om väl.
Tillsätt äggvitorna i 2 omgångar och vispa ihop väl. Skrapa ner smeten som fastnat på sidorna av bunken.
Blanda de torra ingredienserna i en skål och rör ihop vatten, mjölk och apelsinsaft i en annan skål.
Tillsätt hälften av mjölblandningen i äggsmeten och vispa ihop väl.
Tillsätt vätskan och vispa ihop. Till sist vispa ner resterande mjölblandningen.
Fördela 430 gram smet i varje form.
Grädda i mitten av ugnen ca 23-25 minuter.
Låt bottnarna svalna en stund och ta bort formarna och låt kallna helt.
 
Apelsincurd
 
60 ml apelsinsaft från 1 stor apelsin
2 tsk rivet apelsinskal
70 gram strösocker
4 äggulor
40 gram smör
 
Gör så här:
 
Gör apelsincurden över ett vattenbad.
Lägg alla ingredienser i en rostfri skål och sätt över en kastrull med sjudande vatten.
Vispa och rör hela tiden tills krämen tjocknar, det tar några minuter.
Häll över i en torr och ren skål och täck över med plastfolie direkt på curden så det inte bildas kondens.
Ställ i kylen.
 
Vispad Mascarponefrosting
 
720 ml vispgrädde
175 gram florsocker
450 gram kyld Mascarpone ost.
 
Gör så här:
 
Vispa ihop grädde och florsocker i en stor bunke tills det bildas toppar ( Tänk på att inte övervispa så grädden blir grynig)
Tillsätt mascarponeosten och vispa tills det blir ganska hårda toppar.
Ställ i kylen.
 
Montering
 
Placera den första bottnen på en stabil tårtbricka.
Stryk ut ett lager med nötkräm på bottnen.
Spritsa en ring med mascarponefrosting runt bottnen ( Tänk på att hålla spritsen en bit upp när du spritsar så att inte frostingen blir platt.
Fyll med hälften av apelsincurden i mitten av ringen. Spritsa sedan jämt och fint frosting över apelsincurden
Lägg på den andra bottnen och upprepa som ovan.
Lägg på den tredje botten och täck hela tårtan med frosting, men spara lite för spritsning och dekoration.
Garnera med rullrån, polkagriskäppar, sockerrosor, blad mm eller garnera efter eget tycke och smak.
Lycka till
Kram Jessie!