Nu blommar syrenerna för fullt och det doftar så gott ute. Plockade med mig några hem för att sätta på balkongen och några att baka med.
Det är första gången jag bakar med syrener och det blir väldigt gott, men det får inte ta överhand så det smakar tvål.
Till detta recept så gjorde jag först syrensocker och syrensirap och sen bakade jag drömmar med syrensocker  som är skalet till pajen.
En krämig och krispig paj med smak av sommar, kan man begära mer :)
Recept under bilderna.
 
 
 
 
SYRENSOCKER Recept från Zeinas kitchen
 
Plocka blommorna från sina stjälkar, varva i en burk med socker. Stäng inte locket, låt stå i 3-4 dagar. Skaka på burken med jämna mellanrum tills sockret och blommorna torkat helt.
Du kan välja att sila sockret och slänga blommorna eller behålla dem i.
 
SYRENSIRAP
 
10-15 blomklasar av lila syren
5 dl socker
2 dl vatten
2 krm citronsyra
2 msk vaniljsocker
Några stycken blåbär för färgens skull.
 
Skölj blommorna.
Lägg alla ingredienser, förutom blommorna i en kastrull. Koka upp under omrörning tills sockret löst sig.
Lägg i blommorna, sänk värmen och låt koka i ca 10 minuter. Rör om då och då.
Låt stå och svalna en stund. Sila sedan av och häll sedan i en glasburk eller flaska.
Låt kallna innan du stänger locket, förvara svalt.
 
 
 
DRÖMMAR som smälter i munnen
Sätt ugnen på 150 grader
 
100 gram rumsvarmt smör
2 dl syrensocker ( Jag silade inte mitt socker utan ville ha med blommor i smeten.
2 tsk vaniljpulver
1 dl raps eller mat olja
1 tsk hjortronsalt
4 dl vetemjöl
 
Mät upp smör, socker, och vaniljsocker i en skål.
Vispa ihop till en jämn smet.
Tillsätt olja och hjortronsalt
Tillsätt vetemjölet och vispa ihop tills smeten består av klumpar
Tryck ihop smeten till en enda klump
 
Dela degen i små bitar ca 50 st
Rulla varje bit till en boll och lägg på plåtar med bakplåtspapper
 
Grädda mitt i ugnen i 150 grader i ca 20 minuter
Låt svalna.
 
PAJDEG  Recept från My kitchen stories
 
300 gram drömmar
50 gram smält smör
 
Mixa kakorna till smulor och lägg i en skål
Smält smöret och blanda med smulorna
Tryck ut i en 22-23 cm paj form med löstagbar botten och packa degen hårt och upp på kanterna.
Ställ i kylen medan du gör panacottan.
 
VIT CHOKLAD PANACOTTA
 
2 gelatinblad
200 gram vit choklad
2 tsk vaniljpulver
4 dl grädde
2 msk mjölk
ev några blommor av syren
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
Hacka chokladen i små bitar eller använd chokladknappar.
Koka upp grädde och vaniljpulver
Lägg i chokladen och rör om tills all choklad har smält
Tillsätt gelatinbladen och rör om väl
Tillsätt ev några syrenblommor
Låt svalna en stund innan du häller panacottan i pajskalet.
Ställ i kylen ca 3 timmar
 
Häll över ett tunt lager med syrensirap och dekorera med syrenblommor som är penslade med äggvita och doppade i socker.
 
 
Hoppas det ska smaka :)
Kram Jessie