; jessiesbakery -

Citrontårta med lemoncurd och Mascarponefrosting

mar 19, 2018 / 2 kommentarer
 
Fler än jag som längtar till våren? Nu är jag trött på det kalla och blåsiga vädret, nu får det vara nog:)
 
Idag har jag varit ledig och eftersom jag har " cravings" på att baka, så blev det en tårta med blommor och pastellfärger.
Den är fylld med lemoncurd och mascarponefrosting på saftiga citronbottnar.
Jag kan helt ärligt säga att detta är en av de godaste tårtor jag bakat och smakat:)
Nästa gång ska jag lägga till skivade jordgubbar i fyllningen.
En lättbakad tårta med få ingredienser, kan det bli bättre?
Hoppas mina arbetskamrater blir glada imorgon när det blir tårta till kaffet.
Recept under bilderna:)
 
 
 INGREDIENSER
 
Lemon curd
 
60 ml citronsaft från i stor citron
2 tsk rivet citronskal
70 gr socker
4 äggulor
40 gr smör
 
Tårtbotten
 
170 gr rumsvarmt osaltat smör
310 gr socker
175 gr filmjölk ( jag använde Kefir)
1 tsk vaniljpulver
1 1/2 msk rivet citronskal
6 äggvitor
325 gr vetemjöl
4 tsk bakpulver
120 ml mjölk ( OBS ml och inte gr)
2 msk vatten
6 msk citronsaft
 
Vispad Mascarpone frosting
 
720 ml vispgrädde
175 gr florsocker
450 gr Kyld Mascarpone ost
 
LEMONCURD
 
Gör lemoncurden över ett vattenbad.
Lägg alla ingredienser i en rostfri skål och sätt över en kastrull med sjudande vatten.
Vispa och rör hela tiden tills krämen tjocknar, det tar några minuter.
Häll över i en ren skål och täck över med plastfolie, (över krämen så det ej bildas kondens.)
Ställ i kylen.
 
Tårtbotten
 
Sätt ugnen på 175 grader och smörj tre 20 cm formar på kanterna samt lägg bakplåtspapper i botten.
Om ni inte har 3 formar går det bra att grädda i omgångar.
Mät upp smeten så bottnarna blir lika. Ca 430 gram per form.
Vispa smör och socker ljust och fluffigt ca 4-5 minuter.
Tillsätt filmjölk, och rivet citronskal och rör om väl.
Tillsätt äggvitorna i 2 omgångar och vispa ihop väl.
Skrapa ner smeten som fastnat på sidorna.
Blanda de torra ingredienserna i en skål, och rör ihop vatten, mjölk och citronsaft i en annan liten skål
Tillsätt häften av mjölblandningen i äggsmeten och vispa ihop väl
Tillsätt vätskan och rör ihop väl
Till sist vispa ner den resterande mjölblandningen.
Fördela smeten i formarna och grädda i mitten av ugnen ca 23-25 minuter.
Låt bottnarna svalna en stund, och ta bort formarna och låt kallna helt.
 
Mascarpone frosting
Vispa ihop grädde och florsocker i en stor bunke tills det bildas toppar.
Tillsätt mascarpone osten och vispa tills det blir ganska hårda toppar.
Ställ i kylen.
 
Sätta ihop tårtan
 
Placera den första bottnen på en tårtbricka.
Spritsa en ring med frosting runt bottnen och fyll med hälften lemoncurd.
Spritsa sedan frosting över lemoncurden.
Upprepa sedan som ovan
Täck hela tårtan med frosting, men spara lite för spritsning och dekoration.
Jag gjorde rosor, ranukler och pärlhyacinter av sockerpasta, samt dekorerade med chokladägg .
 
Kram Jessie
 
 
Läs mer

En riktigt chokladig tårta

mar 15, 2018 / 0 kommentarer
 Saftiga chokladbottnar varvade med en Ganache på Marabou fudge och havssalt samt dulche de leche med en nypa flingsalt ,spacklad med chokladsmörkräm och täckt med sockerpasta.
Mums:)
En mastig tårta som räcker till många.
Receptet kommer lite senare för nu ska jag bänka mig framför tv och titta på finalen i det Stora tårtslaget
Kram Jessie
 
Läs mer

Cake it away 2018 Easter bunny cake

mar 10, 2018 / 0 kommentarer
 
Min lilla söta "virkade" påskhare som är en tårta fylld med sommarbärskompott, vaniljkräm, lemoncurd och vispgrädde.
Täckt med marsipan.
Dekorationer är gjorda med sockerpasta från Dr Oekter.
Med min tårta är jag med i tävlingen Cake it Away 2018 och minst en produkt från Dr Oekters sortiment måste vara med.
Jag och min syster provsmakade en STOR bit till kaffet, huvudet ska grannarna få:)
Jag måste erkänna att jag använde mig av färdiga tårtbottnar från Ica, pulver vaniljkräm och lemoncurd på burk.
Det enda jag gjorde själv var bärkompotten.
Idag gjorde jag ett undantag eftersom jag varken hade tid eller lust att baka allt från grunden och stöka ner för mycket i köket.
Jag älskar att baka och tycker det är mycket godare med hembakta och egengjorda ingredienser eftersom det smakar bäst, och att man vet vad den innehåller, och gör jag  tårtor mm på beställning är det ännu viktigare.
Men med denna tårtan gjorde jag enbart för tävlingens skull och att det är så roligt att dekorera.
Det som är positivt är att det går fort att göra om man har bråttom:)
Recept nedan
 
INGREDIENSER
 
2 pkt färdiga tårtbottnar med 3 i varje
1 pkt snabb Marzan  vaniljkräm 2 påsar 4 dl kall mjölk
Färdig lemoncurd  ca 3/4 av burken eller efter eget tycke och smak.
5 dl vispgrädde
Bärkompott eller sylt
ca 600-700 gram marsipan eller sockerpasta
 
 
BÄRKOMPOTT
250 gram frysta sommarbär
1 dl socker
1 msk potatismjöl
 
Lägg bär och socker i en kastrull. Låt koka under lock några minuter på medelhög värme
Sila av kompotten och rör ner potatismjöl.
Låt svalna..
 
Vill man att det ska gå ännu fortare så använd färdig sylt.
 
De färdiga tårtbottnarna är ca 24 cm i diameter så jag skar ut 3 stycken 15 cm rundlar till huvudet.
Till kroppen tog jag ett påskägg (ca24 cm) lång som mall och skar ut 3 st.
Spara det överblivna resterna och frys in för att ev göra cakepops.
 
Lägg ut de första bottnarna på en tunn tårtbricka och bred ett lager med lemoncurd och ett lager med vaniljkräm. Lägg på den andra bottnen och bred ut ett lager med lemoncurd, ett lager med bärkompott och bred ut den vispade grädden och forma som en kupol .Lägg till sist över den tredje bottnen och tryck in kanterna lite lätt. Stryk ett tunt lager med grädde över hela.
Täck med marsipan.
Vill du täcka med sockerpasta är det viktigt att du stryker på ett lager med smörkräm i stället för grädde annars svettas sockerpastan och den luckras upp.
 
Till min hare använde jag en silkonmatta för det virkade mönstret.
Sätt ihop kropp och huvud och dekorera efter eget tycke och smak.
Lycka till
kram Jessie
 
 
 
 
 
 
Läs mer