; jessiesbakery -

Hjärtformad Budapest tårta

jun 30, 2018 / 0 kommentarer
 
 
Bakade denna Budapest tårta till min födelsedag och jag ville ha något annat i än det vanliga och då blev det banan ananas och apelsin och i marängen rostad kokos.
Jag ritade upp två hjärtan ca 20x25 cm på ett bakplåtspapper och spritsade täta strängar innanför det ritade hjärtat och på det andra hjärtat spritsade jag små täta toppar som täckte hjärtat.
Det ska vara en botten och ett lock med fyllning emellan.
Använd gärna en mall så att de blir lika stora, jag använde min pajform.
 
RECEPT
Maräng med kokos
 
6 äggvitor
3 dl socker
3 1/2 dl riven kokos
4 msk potatismjöl
 
Fyllning
3 dl lättvispad grädde
1 dl mascaroneost
1 tsk vaniljpulver
1 stor banan
2 dl krossad ananas
1 apelsin
Smält choklad att ringla över
 
Sätt ugnen på 175 grader
Rosta 2 1/2 dl av kokosen i en torr stekpanna under omrörning.
Vispa äggvitorna med 1 dl av sockret till en maräng. När marängen är fast och glansig så häll i resten av sockret och vispa ytterligare i 2-3 minuter.
Blanda rostad kokos och potatismjöl. Vänd ner blandningen i marängen.
Spritsa marängen som hjärtan ( se beskrivning ovan )
Strö över resten av kokosen
grädda mitt i ugnen i ca 15-20 minuter. Marängen ska inte bli för torr.
 
Vispa grädden till mjuka toppar, och vispa ner mascarpone osten och vaniljpulvret
Skiva bananen, och skär bitar av apelsinen.
Lägg bottnen på ett fat och spritsa eller bred på grädden, sprid ut frukterna.
Lägg på den andra toppiga botten och pudra med florsocker och spritsa över smält choklad.
Naturligtvis kan man ha mer apelsin och banan om man vill, men detta var det jag hade hemma :)
Jag fick maräng över som jag spritsade små rundlar av och la i frysen.
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer

Panacotta tårta med tropiska smaker

jun 30, 2018 / 0 kommentarer
 
 
Ljuvliga lördag kväll. Underbart att kunna sitta på sin balkong och äta middag, men det är ett jäkla liv på fiskmåsarna :)  tänkte på när min systerson var liten så sa han usch vad de kvittrar fult :)
 
Om en vecka är det semester så man får hoppas att värmen håller i sig.
Idag blev det sol och bad på Hanhals Holme som ligger i Kungsbacka. Det är så fint där,. med både strand, klippor och brygga och får som betar runt  i grönskan.
Vad åker ni och badar? Föredrar ni havet eller en sjö? Jag är uppväxt i Småland och där finns det bara sjöar som ligger inbäddade i den djupa skogen, men så underbart ändå :) Saltstänk från havet, varma klippor är inte heller så dumt :)
 
Igår bakade jag denna goda Panacotta tårta och dekorerade idag.
Det är en kladdkaksbotten med kokos och ananas i smeten och en ljuvlig kokospanacotta med ananascurd .
 
 
 
 
RECEPT
 
Kladdkaka
150 gram brynt smör
1 dl socker
1 3/4 dl vetemjöl
1.5 dl avrunnen och krossad ananas Lätt packad OBS spara saften från ananasen till curden
1, 5 dl kokosflingor
1 tsk vaniljpulver
3 ägg
 
Sätt ugnen på 175 grader
Bröa en 20 cm form med löstagbar kant med kokos Man kan använda 22-24 cm form men gräddas då något mindre.
Bryn smöret i en kastrull
Rör ner socker och alla övriga ingredienser och rör om noga.
Grädda i mitten i ca 25-30 minuter.
 
 
 
Kokospanacotta
 
3 dl vispgrädde
3 dl kokosmjölk
3 gelatinblad
1 msk citronsaft
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter
Koka upp kokosmjölk, grädde, socker och citronsaft i en kastrull.
Ta bort från plattan och rör ner gelatinbladen.
Låt svalna något innan du häller över kladdkakan.
Låt stelna i kylen i ca 4 timmar eller över natt.
 
Ananascurd
 
ca 2 dl ananassaft från en burk med krossad ananas
2 msk maizena
1.5 dl socker
4 äggulor
1 ägg
50 gr smör
 
Sila av ananasen så det blir 2 dl saft Spara bitarna till kladdkakan.
Lägg alla ingredienser i en rostfri skål och sätt över en kastrull med sjudande vatten.
Sjud krämen under kraftig vispning tills den tjocknar, den ska inte koka.
Häll över i en ren skål och täck över med plastfolie, (över krämen så det ej bildas kondens.)
Ställ i kylen.
 
 
 Häll panacottan över kladdkakan i formen
Låt stå ca 4 timmar i kylskåp eller över natt
Ta fram tårtan och häll över Ananascurden, ställ kallt en tag innan du dekorerar tårtan.
Jag garnerade med spritsad choklad runt om tårtan, lite citronmeliss och kokosflakes, samt en blomma av choklad.
 
Kram Jessie
 
 
 
Läs mer

Kardemumma cupcakes med jordgubbar, rabarber och maräng

jun 18, 2018 / 1 kommentarer
 Igår bakade jag dessa goda och saftiga kardemumma cupcakes, fyllda med en syrlig rabarbercurd toppade med färska skivade jordgubbar och en fluffig maräng.
De är lagom stora och naggande goda + att de är så smidiga att baka.
Receptet ger 20 stycken cupcakes.
Formarna är stabila och har en glatt insida och de behöver inte stå i en muffinsform när de gräddas.
Jag garnerade med en liten röd sockerros och tunna skal av rabarber som slingrar sig runt, ser nästan ut som ett fint presentsnöre :)
 
Jag tänkte att jag skulle lotta ut 1 pkt med dessa formar och 1 pkt med röda små sockerrosor.
Vill ni delta ?
Isåfall lämna en kommentar om vilka bästa smakkombinationer ni föredrar när ni bakar.
Se längst ner på sidan
Vinnaren presenteras på onsdag kväll.
 
Nu till receptet som finns under bilderna :)

RECEPT
 
KARDEMUMMA CUPCAKES
 
325 gram vetemjöl
400 gram strösocker
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
240 ml mjölk
120 ml rapsolja eller annan vegetabilisk olja dock ej olivolja
1 tsk vaniljpulver
2 tsk malen kardemumma
2 stora ägg
240 ml vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Rör ihop vetemjöl, socker, bakpulver, salt vanilj och kardemumma i en bunke
Rör ihop mjölk, olja, och ägg i en annan bunke .
Tillsätt äggblandningen i de torra ingredienserna och rör om väl, jag använde min flatblandare på min bakmaskin.
Tillsätt till sist vattnet i omgångar på låg hastighet och rör om väl ,skrapa ner smeten från kanterna på bunken så att all smet blandas.
 
OBS smeten ska vara tunn.
 
Fyll dina cupcakes till 2/3 och grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
 
RABARBERCURD
 
250 gram rabarber
1.5 dl socker
0.5 dl vatten
1 msk maizena
2 msk citronsaft
3 äggulor
30 gram smör
 
Skiva rabarbern i små bitar.
Lägg i en kastrull med vatten och socker och låt koka sönder i ca 5-10 minuter
Blanda maizena och citronsaft och rör ner
Dra av från värmen. Tillsätt äggulorna och smöret under omrörning. Ställ tillbaka kastrullen på plattan på låg värme. Rör hela tiden tills curden tjocknat.
 
ITALIENSK MARÄNG Recept Roy Fares
 
125 gram äggvita ca 4 ägg
50 gram vatten
210 gram sreösocker
 
Koka upp vatten och socker till 121 grader, när den når 110 grader, vispa äggvitan till ett hårt skum med elvisp.
Häll med en tunn stråle ner sockerlagen i äggvitan och vispa samtidigt med elvispen på högsta hastighet. Fortsätt vispa tills marängen är kall.
 
Gör ett litet hål i varje cupcake och fyll med rabarbercurd.
Spritsa en ring med maräng runt om och fyll med några skivade jordgubbar.
Garnera med tunna skal av rabarber och jordgubbe eller garnera efter eget tycke och smak.
 
 
Cupcakesformar och minirosor att vinna :)
Kram jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer

Krämiga Twixbollar

jun 11, 2018 / 0 kommentarer

Chokladbollar finns snart i alla varianter och jag älskar dem.
Dessa är fyllda med en smarrig twixkräm  och rullade i digestivekex
Jag köpte dessa Twixburkar i Ullared men vet att de ska finnas att beställa på nätet eller videobutiken Hemmakväll.
 
RECEPT
 
1 Burk Twixkräm  Allt går inte åt om man inte vill ha jättestora bollar vill säga :)
125 gram smör
2 dl rörsocker
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl bryggt kaffe
5 dl havregryn ( jag mixade mina havregryn)
Krossade digestivekex att rulla bollarna i
 
Börja med att klicka ut 10 st klickar av twixkrämen och ställ i frysen ca 1 timme.
Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet.
Rulla smeten till bollar, platta ut och lägg på den frysta Twixen, täck över runt om med smeten och forma till en boll
Rulla i krossade digestivekex.
NJUT
Kram Jessie
 
 
 
 
 
Läs mer

Saftiga chokladmuffins med marängsmörkräm

jun 7, 2018 / 1 kommentarer
 
 
 
 
 
Dessa chokladmuffins blev så goda och saftiga och dessutom ett enkelt recept som jag hittade hos Fridas bakblogg  men jag ändrade lite i receptet.
Jag spritsade med vit choklad marängsmörkräm i 3 olika färger, ljusrosa, en nyans mörkare rosa och ljusblå och jag använde samma tyll till alla färger.
Sen tycker jag det är så fint att baka i tulpanformar, och det är bra om man har en muffinsform att baka dem i så de inte flyter ut och blir platta.
Jag har i detta recept använt Varlhona kakao och jag måste säga att det blir mer chokladsmak än ögonkakao, som är billigare.
 
RECEPT
 
75 gram brynt smör ger lite kolasmak
0,5 tsk vaniljpulver
1 dl hett vatten
1 dl mjölk
2 ägg
2,5 dl strösocker
3 dl mjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
 
Sätt ugnen på 175 grader
Sätt muffinsformarna i en muffinsplåt
Bryn smöret i en kastrull Det ska bli bärnstensfärgat. Tag sedan av från värmen
Rör ner vaniljpulver, hett vatten, och mjölk
Vispa upp äggen och rör ner dem i smörblandningen
Blanda strösocker, mjöl, kakao, bakpulver och salt i en skål och tillsätt sedan smörblandningen. Vispa ihop till en klumpfri smet.
Fyll formarna till 2/3 i varje form. Grädda mitt i ugnen i ca 16-19 minuter.
 
VIT CHOKLAD MARÄNGSMÖRKRÄM
 
90 gram äggvita
180 gram socker
180 gram osaltat smör, rumstempererad
100 gram vit choklad
 
Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron.
Låt chokladen svalna.
Vispa ihop äggvita och socker. Ställ sedan skålen över ett vattenbad och fortsätt vispa tills att sockret smält.
Tag sedan bort skålen och fortsätt vispa tills du fått en vit och fast maräng.
Tillsätt smöret under omrörning lite i taget. Vispa ordentligt innan du tillsätter mer smör.
Vispa ett par minuter tills frostingen gått ihop sig, tillsätt den smälta chokladen och vispa någon minut.
Nu kan man tillsätta önskad färg och spritsa fint på dina cupcakes.
 
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer