Hej!
 
Om ni som jag älskar kombinationen av banan, kola, och choklad måste ni baka denna gudomligt goda tårta med krämig choklad mousse, banan och marängbotten, samt dulche de leche och banankompott.
Den kräver sin lilla tid att göra, men är absolut inte svår att göra och jag lovar att alla kommer att älska den :)
Har ni smakat Varlhonas Dulcey blond?
Den är sååå god så man kan inte sluta äta, men nackdelen är att den är ganska dyr så då vill man ju baka något riktigt gott med den chokladen.
Den finns att köpa hos välsorterade livsmedelsbutiker eller på nätet, tex hos kökets favoriter.
 
Du behöver en våg, termometer, och helst anslagsringar som man kan justera storleken på, men det går naturligtvis med en springform också.
Läs igenom receptet noga och att det är både gram och ml i receptet.
 
 
 
 
 
 
RECEPT
MARÄNGBOTTEN MED HASSELNÖTTER
 
90 gram florsocker
80 gram hasselnötsmjöl
30 gram vetemjöl
105 gram äggvita
60 gram hasselnötter, rostade och delade
 
BANANBOTTEN
 
30 gram socker
130 gram skivade bananer
10 ml rom ( Kan uteslutas )
100 gram farinsocker
40 gram honung
125 gram smör
125 gram hela ägg
135 gram vetemjöl
2 tsk bakpulver
100 gram bananer i bitar
 
BANANKOMPOTT
 
150 gram mosad banan
50 gram socker
50 gram smör
1 kryddmått pektin
 
80 gram Dulche de leche ( ska inte blandas med kompotten utan den ska bres på sedan.)
 
DULCEY BLOND CHOKLADMOUSSE
 
170 gram äggulor
25 gram socker
185 ml mjölk
8 gram gelatin+ 40 ml kallt vatten
390 gram smält Dulcey blond choklad (2 pkt 200 gram i varje)
450 ml vispad grädde
 
CHOKLAD GLAZE
 
4 gelatinblad
125 ml vatten
225 gram socker
150 gram mjölkchoklad ( Odense använde jag )
30 gram kakao
65 ml vispgrädde
 
 
TILLAGNING
Marängbotten
Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna.
 
Sätt ugnen på 175 grader
Rör ihop florsocker, hasselnötsmjöl, och mjöl i en skål
Vispa äggvita och socker till en glansig maräng
Vänd ner de torra ingredienserna i marängen och fyll smeten i en spritspåse.
Spritsa en rund botten, 22 cm i diameter på ett bakplåtspapper.
Strö över de hackade hasselnötterna och baka i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.tills den fått färg och kanterna är krispiga.
Låt svalna och skär ut den till 21 cm i diameter eller låt den vara 22 cm om du har en springform som är 22 cm.
 
BANANBOTTEN
 
Sätt ugnen på 175 grader
Börja med att karamellisera bananskivorna.
Smält 30 gram socker i en kastrull tills den blir gyllenbrun. Tillsätt bananerna och stek båda sidor lite lätt. Tillsätt romen ( kan uteslutas ) och rör om. Sätt åt sidan.
 
vispa ihop farinsocker, honung och smör i en skål ca 2 minuter. Tillsätt äggen och vispa ytterligare 1 minut. Rör ner de brynta bananerna och vispa ihop till en smet.
Rör ner vetemjöl blandat med bakpulver till en jämn smet. Rör ner bananbitarna i smeten. Häll smeten i en form så att smeten blir 1 cm hög/ tjock.
Baka i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, kolla med en sticka så att den är torr.
Låt den svalna en stund och skär ut en ring på 18 cm i diameter och lägg i en 18 cm löstagbar form eller ring. 
 
BANANKOMPOTT
 
Rör ihop smält smör, socker och pektin i en stekpanna. Tillsätt bananerna och låt småputtra i ca 2 minuter
Häll över kompotten på bananbotten och frys in i några timmar.
Bred över Dulche de leche över kompotten och frys in igen.
 
CHOKLADMOUSSE
 
Rör ut gelatinpulvret i kallt vatten och låt det svälla.
Smält chokladen över ett vattenbad.
Rör ihop äggulor och socker i en skål. Värm upp mjölken ( ej koka ) i en kastrull och häll över äggblandningen.
Häll tillbaka i kastrullen och låt småkoka till 82 grader. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner gelatinet.
Häll blandningen över den smälta chokladen och rör om till en jämn smet. Låt svalna till rumstemperatur.
Vänd ner den vispade grädden och rör tills det blir en krämig mousse.
 
SÄTTA IHOP TÅRTAN
 
Lägg en plastremsa eller bakplåtspapper runt om och innanför en 21 cm form eller ring och lägg i marängbotten. Häll över 1/2 del av moussen i formen. Ta bort ringen från den frysta bananbotten och lägg ner i mitten av formen och tryck ner försiktigt. Häll över resterande mousse och frys in och helst över natten. Slå formen i bordet lite lätt så moussen fördelas jämnt.
 
CHOKLAD GLAZE
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Koka upp vatten och socker i en kastrull till 104 grader. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner chokladen så den smälter, sila ner kakaon och rör om väl. Tillsätt grädden och rör om. Tillsätt gelatinet när chokladblandningen nått 60 grader. Sila ner chokladen i en skål och mixa chokladen med en mixer. Sila ytterligare en gång ner i en skål och låt svalna till 29 grader innan du häller den över tårtan.
OBS Tårtan ska glaseras fryst och det som blir över kan du frysa in.
 
Garnera efter eget tycke och smak.
Hoppas ni kommer att älska den som jag.
Det skulle vara så roligt om ni bakar den, återkommer och säger hur det gick och vad ni tyckte om den.
 
Kram Jessie