En supersmarrig paj med juliga smaker.
 
 
Jag älskar No bake pajer, så smidigt, lätt och gott, och den här hamnade på min tio topp lista.
Tycker det är kul att exprimentera och komma på nya recept, och ibland lyckas man och ibland hamnar bakverken i väggen, skämt åt sido :)
 
Det är en botten av pepparkakor,som är fylld med en krämig  vaniljpanacotta och toppad med clementincurd och mandelkrokant.
Perfekt till julens alla kalas.
Jag gjorde min paj i en hjärformad form ca 20x25 cm, men går naturligtvis lika bra med en rund ca 23x23 cm
 
RECEPT
 
Pepparkarkasbotten
 
250 gram pepparkakor
100 gram smör
 
Krossa kexen till smulor. Om ni inte har en mixer går det lika bra att lägga pepparkakorna i en påse och rulla över med en kavel.
Smält smöret och blanda ihop det med smulorna.
Tryck ut kaksmulorna i botten och upp på kanterna i formen. Ställ i kylen medans du gör panacottan och clementincurden.
 
Vaniljpanacotta
 
3 dl vispgrädde
2 gelatinblad
0,5 strösocker
1 tsk vaniljpulver
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Koka upp grädde, socker och vaniljpulver. Rör ner gelatinet. Ställ åt sidan för att svalna.
 
Clementincurd
 
60 ml saft från clementiner
70 gram socker
25 gram smör
4 äggulor
 
Lägg alla ingredienser i en värmetålig skål. Sjud krämen över ett vattenbad tills den tjocknar, glöm inte att röra om.
Häll över i en ren skål och låt svalna helt i rumstemperatur.
 
Mandelkrokant
 
1 dl hackad mandel
1 dl strösocker
2 msk smör
 
Smält sockret i en kastrull till en ljus karamell. Tilsätt smöret och rör om.
Vänd ner nötterna och häll ut på ett bakplåtspapper. Låt kallna, krossa krokanten med en kavel.
 
Gör så här:
Häll panacottan i pepparkaksskalet, ställ i kylen några timmar tills den stelnat.
Häll över clementincurden och stryk ut den jämnt. Garnera med mandelkrokant. Ställ i kylen och garnera när du ska servera pajen.
 
Hoppas att ni tycker om den :)
Kram Jessie