; jessiesbakery -

Stor jitterbug kaka med smak av apelsin

dec 11, 2018 / 0 kommentarer
Jitterbug är en klassisk mördegskaka med marängfyllning och har fått namnet av dansen jitterbug som var populärt på 40-talet.
Spröda goda mördegskakor med maräng är så gott.
Istället för att baka dem på tradionellt vis, så bakade jag dem tätt tillsammans i en springform, och vips blir det en enda stor kaka, som man skär i bitar.
Jag smaksatte med rivet apelsinskal för en mer julig feeling.
 
Den blev så god och passar perfekt till julens alla gottebord.
 
Receptet bakas i en 20 cm springform, med löstagbar kant.
 
RECEPT
Mördeg
 
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 gram smör ( rumsvarmt )
1 äggula
Rivet apelsinskal
 
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda samman alla ingredienser till en deg. Plasta degen och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
 
Maräng
2 äggvitor
1 dl strösocker
 
Vispa vitorna till ett skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning, till marängen blivit blank och fluffig.
 
Börja med att kavla ut en liten del av degen och skär ut en botten lika stor som formen. Lägg först bakplåtspapper i botten av formen, lägg i den runda degplattan.
 
Dela kakdegen i 2 lika stora delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca 0,5 cm tjock.
Fördela marängen på vardera rektangel och rulla ihop som en rulltårta. Spara lite maräng som topping.
 
Lägg dem på en skärbräda och ställ kallt en stund,skär i ca 1 cm tjocka skivor och lägg kakorna tätt i formen, bred på mer maräng över hela kakan och strö över rivet apelsinskal.
Grädda i ca 20 minuter
Blir det kakor över som inte får plats i formen, grädda dem som vanligt på en plåt, men i ca 12-15 minuter.
 
Njut
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer

Juliga jitterbugg kakor med polkagris

dec 7, 2018 / 0 kommentarer
 
Jag brukar nästan aldrig baka småkakor men blev sugen på jitterbugg kakor som min mamma alltid bakade när jag var barn och för lite mer julfeeling så smaksatte jag marängen med mintessence och strödde på polkagrisströssel. 
Dessa blev så goda och de smälter i munnen. Måste nog baka en laddning till😋
Prova ni kommer inte ångra er... 
 
RECEPT ca 15 kakor
Sätt ugnen på 175 grader
 
Mördeg
135 gram vetemjöl 
0.5 dl strösocker 
100 gram smör Rumsvarmt
1 äggula
 
Nyp ihop alla ingredienserna till en deg på ett bakbord eller i en bunke. Överarbeta inte degen. Ställ i kylen i 30 minuter. 
 
Maräng
1 äggvita 
0.5 dl strösocker 
1-2 droppar mintessence
 
Börja med att vispa äggvitan till ett vitt skum och tillsätt sedan sockret i omgångar till marängen blivit glansig och fluffig
Tillsätt mintessence och vispa ner i marängen. 
 
Kavla ut degen till en avlång platta på en bakmatta och lägg över plastfolie så blir det lättare att kavla. 
Stryk ut marängen på mördegen och toppa med strössel
Rulla ihop degen på långsidan och ställ kallt i ca 15 minuter så blir det lättare att skära 1.5 cm breda bitar. 
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 10-12 minuter. 
 
Njut av de nybakade jitterbuggarna😋
Kram Jessie
 
 
 
 
Läs mer

Pepparkakspaj med vaniljpanacotta och clementincurd

dec 3, 2018 / 1 kommentarer
En supersmarrig paj med juliga smaker.
 
 
Jag älskar No bake pajer, så smidigt, lätt och gott, och den här hamnade på min tio topp lista.
Tycker det är kul att exprimentera och komma på nya recept, och ibland lyckas man och ibland hamnar bakverken i väggen, skämt åt sido :)
 
Det är en botten av pepparkakor,som är fylld med en krämig  vaniljpanacotta och toppad med clementincurd och mandelkrokant.
Perfekt till julens alla kalas.
Jag gjorde min paj i en hjärformad form ca 20x25 cm, men går naturligtvis lika bra med en rund ca 23x23 cm
 
RECEPT
 
Pepparkarkasbotten
 
250 gram pepparkakor
100 gram smör
 
Krossa kexen till smulor. Om ni inte har en mixer går det lika bra att lägga pepparkakorna i en påse och rulla över med en kavel.
Smält smöret och blanda ihop det med smulorna.
Tryck ut kaksmulorna i botten och upp på kanterna i formen. Ställ i kylen medans du gör panacottan och clementincurden.
 
Vaniljpanacotta
 
3 dl vispgrädde
2 gelatinblad
0,5 strösocker
1 tsk vaniljpulver
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Koka upp grädde, socker och vaniljpulver. Rör ner gelatinet. Ställ åt sidan för att svalna.
 
Clementincurd
 
60 ml saft från clementiner
70 gram socker
25 gram smör
4 äggulor
 
Lägg alla ingredienser i en värmetålig skål. Sjud krämen över ett vattenbad tills den tjocknar, glöm inte att röra om.
Häll över i en ren skål och låt svalna helt i rumstemperatur.
 
Mandelkrokant
 
1 dl hackad mandel
1 dl strösocker
2 msk smör
 
Smält sockret i en kastrull till en ljus karamell. Tilsätt smöret och rör om.
Vänd ner nötterna och häll ut på ett bakplåtspapper. Låt kallna, krossa krokanten med en kavel.
 
Gör så här:
Häll panacottan i pepparkaksskalet, ställ i kylen några timmar tills den stelnat.
Häll över clementincurden och stryk ut den jämnt. Garnera med mandelkrokant. Ställ i kylen och garnera när du ska servera pajen.
 
Hoppas att ni tycker om den :)
Kram Jessie
 
Läs mer