; jessiesbakery -

Strawberry daiquiri glasstårta

dec 29, 2018 / 0 kommentarer
Strawberry diaquiri är en underbart god drink med vit rom,lime,jordubbar och sockerlag och jag fick iden om att göra en glasstårta med digestivebotten och dessa smaker till nyår.
En fräsch och god glass som passar de flesta, dock inte barn då det är sprit i.
Vill man bjuda på något enkelt som går fort att göra,ja då är denna perfekt.
Jag garnerade med spritsad grädde, jordgubbar, lime, myntablad och en skylt av digestivekex, som är spritsad med vit smält choklad.
Jag gjorde glassen i en 20 cm springform som jag klätt med en krage av dubbelvikt bakplåtspapper, men det går ju naturligtvis använda en större form, men då blir inte glasstårtan lika hög.
 
 
Nu väntar vi in 2019 och hoppas att alla våra drömmar slår in :)
 
 
MARINERADE JORDGUBBAR
150 gram frysta eller färska jordgubbar 
3/4 dl vit rom ( kan uteslutas)
Rivet skal av 1 lime
saft av 1/2 lime
3-4 stycken blad av hackad mynta
1 dl socker
 
Skär jordubbarna i bitar. Blanda dem med alla ingredienser i en skål och låt dra i ca 10-15 minuter
 
GLASS
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad och sötad mjölk
Rivet skal av 1 lime + saft av 1 lime
3/4 dl vit rom ( kan uteslutas)
 
 
Vispa grädden tills det bildas mjuka toppar
Vänd ner den kondenserade mjölken och rör om väl.
Vänd till sist ner jordgubbarna med marinaden, limeskal, limesaft och rom.
 
DIGESTIVEBOTTEN
 
16 stycken digestivekex
100 gram smält smör
 
Mixa digestivekexen till smulor i en matberedare eller med en kavel.
Smält smöret och blanda med smulorna.
Tryck ut smulorna i en 20-24 cm form och fyll med glassen.
Ställ i frysen minst 6 timmar.
 
Garnera med vispad grädde, jordbubbar och limeskivor
.
Önskar er alla ett riktigt gott nytt år
Kram Jessie
 
 
 
Läs mer

Vit chokladmousse tårta

dec 22, 2018 / 0 kommentarer
Dan före dan före dopparedan . Kan tänka mig att det är fullt upp i stugorna, med allt vad Julen innebär.
Jag är klar med alla mina klappar, men har inte slagit in dem, ska gör det imorgon och fixa det sista med maten.
Idag ska jag bjuda på en liten men naggande god tårta med vit chokladmousse på en mandelbotten smaksatt med  kakao och apelsin, ganerad med färska hallon och kolasås.
 
Den är bakad i en 15 cm springform men vill du ha större tårta så dubblar du bara receptet och tar en 20-24 cm form.
Tårtan är så smidig och lätt att göra, och vem vill stå med avancerade bakverk så här nära inpå jul.?
Recept under bilden
 
 
VIT CHOKLAD MOUSSETÅRTA
 
Ingredienser
Färska hallon och kolasås till garnering
 
Mandelbotten
 
200 gram mandelmassa
2 msk kakao
2 ägg
1/2 apelsin, skalet
 
Sätt ugnen på 175 grader
Riv mandelmassan på den grova sidan av ett rivjärn. Riv skalet av apelsinen på den fina sidan av rivjärnet.
Blanda ihop mandelmassa, och apelsinskalet, tillsätt äggen och till sist kakaon, rör om väl.
Häll smeten i en smord 15 cm form med löstagbar botten.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Låt botten svalna helt i formen.
 
Vit chokladmousse
 
150 gram vit choklad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
 
Hacka chokladen och smält över ett vattenbad. Rör om tills den är slät. Låt den svalna något.
Vispa grädden och tillsätt den smälta chokladen och äggulorna. Blanda till en jämn mousse
Häll moussen över mandelbotten och jämna till ovansidan.
Frys tårtan i några timmar eller över natten. Ta ut tårtan ca 30 minuter före servering.
Garnera med färska hallon, vispad grädde och kolasås ( på tub) pudra över hallonen med lite florsocker.
 
God Jul
Ktram Jessie
 
 
 
 
Läs mer

Stor jitterbug kaka med smak av apelsin

dec 11, 2018 / 0 kommentarer
Jitterbug är en klassisk mördegskaka med marängfyllning och har fått namnet av dansen jitterbug som var populärt på 40-talet.
Spröda goda mördegskakor med maräng är så gott.
Istället för att baka dem på tradionellt vis, så bakade jag dem tätt tillsammans i en springform, och vips blir det en enda stor kaka, som man skär i bitar.
Jag smaksatte med rivet apelsinskal för en mer julig feeling.
 
Den blev så god och passar perfekt till julens alla gottebord.
 
Receptet bakas i en 20 cm springform, med löstagbar kant.
 
RECEPT
Mördeg
 
4,5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 gram smör ( rumsvarmt )
1 äggula
Rivet apelsinskal
 
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda samman alla ingredienser till en deg. Plasta degen och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
 
Maräng
2 äggvitor
1 dl strösocker
 
Vispa vitorna till ett skum och tillsätt sockret under fortsatt vispning, till marängen blivit blank och fluffig.
 
Börja med att kavla ut en liten del av degen och skär ut en botten lika stor som formen. Lägg först bakplåtspapper i botten av formen, lägg i den runda degplattan.
 
Dela kakdegen i 2 lika stora delar och kavla ut varje del till en rektangel, ca 0,5 cm tjock.
Fördela marängen på vardera rektangel och rulla ihop som en rulltårta. Spara lite maräng som topping.
 
Lägg dem på en skärbräda och ställ kallt en stund,skär i ca 1 cm tjocka skivor och lägg kakorna tätt i formen, bred på mer maräng över hela kakan och strö över rivet apelsinskal.
Grädda i ca 20 minuter
Blir det kakor över som inte får plats i formen, grädda dem som vanligt på en plåt, men i ca 12-15 minuter.
 
Njut
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer

Juliga jitterbugg kakor med polkagris

dec 7, 2018 / 0 kommentarer
 
Jag brukar nästan aldrig baka småkakor men blev sugen på jitterbugg kakor som min mamma alltid bakade när jag var barn och för lite mer julfeeling så smaksatte jag marängen med mintessence och strödde på polkagrisströssel. 
Dessa blev så goda och de smälter i munnen. Måste nog baka en laddning till😋
Prova ni kommer inte ångra er... 
 
RECEPT ca 15 kakor
Sätt ugnen på 175 grader
 
Mördeg
135 gram vetemjöl 
0.5 dl strösocker 
100 gram smör Rumsvarmt
1 äggula
 
Nyp ihop alla ingredienserna till en deg på ett bakbord eller i en bunke. Överarbeta inte degen. Ställ i kylen i 30 minuter. 
 
Maräng
1 äggvita 
0.5 dl strösocker 
1-2 droppar mintessence
 
Börja med att vispa äggvitan till ett vitt skum och tillsätt sedan sockret i omgångar till marängen blivit glansig och fluffig
Tillsätt mintessence och vispa ner i marängen. 
 
Kavla ut degen till en avlång platta på en bakmatta och lägg över plastfolie så blir det lättare att kavla. 
Stryk ut marängen på mördegen och toppa med strössel
Rulla ihop degen på långsidan och ställ kallt i ca 15 minuter så blir det lättare att skära 1.5 cm breda bitar. 
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 10-12 minuter. 
 
Njut av de nybakade jitterbuggarna😋
Kram Jessie
 
 
 
 
Läs mer

Pepparkakspaj med vaniljpanacotta och clementincurd

dec 3, 2018 / 1 kommentarer
En supersmarrig paj med juliga smaker.
 
 
Jag älskar No bake pajer, så smidigt, lätt och gott, och den här hamnade på min tio topp lista.
Tycker det är kul att exprimentera och komma på nya recept, och ibland lyckas man och ibland hamnar bakverken i väggen, skämt åt sido :)
 
Det är en botten av pepparkakor,som är fylld med en krämig  vaniljpanacotta och toppad med clementincurd och mandelkrokant.
Perfekt till julens alla kalas.
Jag gjorde min paj i en hjärformad form ca 20x25 cm, men går naturligtvis lika bra med en rund ca 23x23 cm
 
RECEPT
 
Pepparkarkasbotten
 
250 gram pepparkakor
100 gram smör
 
Krossa kexen till smulor. Om ni inte har en mixer går det lika bra att lägga pepparkakorna i en påse och rulla över med en kavel.
Smält smöret och blanda ihop det med smulorna.
Tryck ut kaksmulorna i botten och upp på kanterna i formen. Ställ i kylen medans du gör panacottan och clementincurden.
 
Vaniljpanacotta
 
3 dl vispgrädde
2 gelatinblad
0,5 strösocker
1 tsk vaniljpulver
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Koka upp grädde, socker och vaniljpulver. Rör ner gelatinet. Ställ åt sidan för att svalna.
 
Clementincurd
 
60 ml saft från clementiner
70 gram socker
25 gram smör
4 äggulor
 
Lägg alla ingredienser i en värmetålig skål. Sjud krämen över ett vattenbad tills den tjocknar, glöm inte att röra om.
Häll över i en ren skål och låt svalna helt i rumstemperatur.
 
Mandelkrokant
 
1 dl hackad mandel
1 dl strösocker
2 msk smör
 
Smält sockret i en kastrull till en ljus karamell. Tilsätt smöret och rör om.
Vänd ner nötterna och häll ut på ett bakplåtspapper. Låt kallna, krossa krokanten med en kavel.
 
Gör så här:
Häll panacottan i pepparkaksskalet, ställ i kylen några timmar tills den stelnat.
Häll över clementincurden och stryk ut den jämnt. Garnera med mandelkrokant. Ställ i kylen och garnera när du ska servera pajen.
 
Hoppas att ni tycker om den :)
Kram Jessie
 
Läs mer