; jessiesbakery -

Hjärtformade praliner

okt 24, 2017 / 0 kommentarer
Har snöat in på att göra praliner och det är så himla roligt.
Jag har beställt fler formar som kommer på posten snart, samt chokladfärger och överföringsark för choklad.
Ska göra julaskar med praliner till mina arbetskamrater hade jag tänkt och naturligtvis till julen hemma.
Jag har lärt mig temperera chokladen så pralinerna blir glansiga och släpper formen lätt och att de får ett bra bräck, så de inte mjuknar i rumstemperatur.
Kommer att lägga upp recept på fyllningarna lite senare.
 
Läs mer

Snurriga kanelbullar

okt 23, 2017 / 1 kommentarer
 
Hej!
 
 Vem älskar inte nygräddade bullar med en kopp kaffe eller iskall mjölk:)
Jag kom ihåg när jag var liten och mamma hade bakat, det doftade så gott i köket.
Min syster och jag hade våran grej med hur man skulle äta kanelbullar, vi ville ha en djup tallrik med varm chokladmjölk och bullen skulle ligga i, så man fick äta med sked, låter konstigt men gott var det:)
 
Receptet på bulldegen har jag tagit från Roy Fares, och med det kan man inte misslyckas.
Själva fyllningen är med apelsincurd och mandelmassa med rivet äpple.
 
Recept under bilderna:)
 
 
KANELBULLAR
 
30 gram jäst
2.5 dl mjölk
9.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
5 gram malen kardemumma
1 dl socker
1 st ägg
110 gram smör. rumstempererat
1 ägg till pensling
 
Smula jästen i bunken till din matberedare. Värm mjölken till ljummen 37 grader, slå över jästen och blanda tills jästen löst upp.
Lägg i resterande ingredienser förutom smöret. Kör ihop degen långsamt med en krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och tillsätter smöret lite i taget. Kör degen i 10 minuter i maskin tills den bildat gluten och känns elastisk, glansig och fin på ytan.
 Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
 
FYLLNING
 
Köpt apelsincurd som är helt ljuvlig
 
 
 
 
Kavla ut ca 20-25 cm rundlar
Skär ut 4 stycken trekanter
Skär tre snitt på varsin sida ( se bild)
Pensla på med apelsincurd, lägg en klick ca 2 tsk med mandel och äppelfyllning och vik över degen.
 Låt jäsa under bakduk i  30 minuter
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter
 
Låt bullarna svalna och pensla bullarna med smält smör och doppa dem i strösocker.
 
 
 
 Bild lånad från Pinterest
 
 
 
 
 
 
Läs mer

Nougatpaj med havrebotten och granatäpple

okt 8, 2017 / 1 kommentarer

Hej!
 
Igår bakade jag en jättegod paj som går fort att göra. En botten gjord av havregryn och en krämig nougat ganache med granatäpple kärnor:)
Jag garnerade även med blad och blommor gjorda av mördeg.
Pajen tog slut illa kvickt då 4 barn högg in och mumsade glatt.
Recept under bilderna
 
 Botten
175 gram smält smör
3 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1.5 dl socker
 
Blanda alla torra ingredienser i det smälta smöret och tryck ut degen i en form med löstagbar kant.
Grädda i mitten av ugnen i 15 min i 175 grader.
 
Nougatganache
 
250 gram nougat
1 dl vispgrädde
 
Skär nougaten i mindre bitar och lägg i en skål
Värm grädden i en kastrull till första bubblan
Häll grädden över nougaten och rör om tills all nougat smält
 
Häll ganachen i formen  och låt stå framme i rumstemeratur för att stelna.
 
Garnera med granatäpplekärnor.
Blommor och blad är gjorda av mördeg som jag hade lite över från en annan paj.
 
 
NJUT ;)
Läs mer