; jessiesbakery -

Dopkalas med tårta och muffins

apr 29, 2017 / 1 kommentarer
Hej!
 
Här kommer lite bilder från helgens doptårta och Cupcakes som jag hade en beställning på.
 Temat var från barnboken Guess how much i love you.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Guess how much i love you är en urgullig serie engångsartiklar som passar både till Babyshower, dop, och de första födelsedagarna.
Motiv med harar, prästkragar,mm 
 Tårtan är fylld med hallonmousse och vit karameliserad chokladmousse. Täckt med Fun Cakes sockerpasta.
Mossan runt nederkanten av tårtan är smulor av digestivekex som är färgad med grön pastafärg ( Goose Berry)
 
Hararna är gjorda med Fun Cakes smaksatta sockerpasta ( Kola smak )
Sen har vi vaniljmuffins med kola inuti, bitar av Peccannötter, och en marängsmörkräm med smak av kola som är spritsade i olika mönster.
 
Jag dekorerade med prästkragar så det skulle matcha övrigt motiv och Pecannötter som ska föreställa haröron.
Färgerna går i ljusbeige, ljusgrönt och ljusblått, ( Syns lite dåligt på bilden)
 
Recept under bilden
 
 
TÅRTA
 
Tårtbotten
3 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 dl kokande vatten
1.5 tsk bakpulver
 
Sätt ugnen på 175 grader och klä 2 st 15 cm formar med bakplåtspapper i botten och klä insidan med en krage.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt 
Tillsätt de torra ingredienserna varvat med det kokande vattnet. 
Grädda längst ner i ugnen ca 20- 30 minuter.
Låt svalna eller frys in en stund, de blir lättare att dela bottnarna.
Jag använde fyra bottnar 2 lager hallonmousse med hallonkompott och ett lager med karamelliserad vit chokladmousse. 
 
HALLONKOMPOTT
 
2 1/2 gelatinblad
300 gram hallon
1 1/2 dl strösocker
 
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter.
Koka hallonen och socker på låg värme i ca 10 minuter.
Rör ner de urkramade gealatinbladen i den varma kompotten.
Låt svalna i en bunke.
 

HALLONMOUSSE

400 gr frysta hallon

2 dl florsocker

200 gr Philadelphiaost

6 gelatinblad

4 dl grädde

 

1. Koka upp dom frysta hallonen i en kastrull. Låt koka i ca 2-3 minuter. Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. 2. Blanda ca hälften av hallonsaften med färskosten och florsockret. 3. Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningarna på förpackningen. 4. Vispa grädden. 5. Smält gelatinbladen i andra häften av hallonsaften i en kastrull på låg värme (ca 1-2 minuter). Låt svalna en stund och blanda ner i hallon-färskosten. Tillsätt den vispade grädden.

 
 
Karamelliserad vit chokladmousse
 
75 gram strösocker
50 gram vatten
2 dl varm vispgrädde
2 äggulor
2 gelatinblad
250 gram vit hackad choklad.
5 dl vispgrädde
 
Hacka chokladen i små bitar och lägg i en skål
Väg upp 75 gram socker och 50 gram vatten i en liten kastrull. Koka upp och låt koka tills sockret fått en gyllene färg, nästan som bärnsten.
Ta bort kastrullen från plattan och häll i 2 dl varm grädde( Viktigt att grädden är varm) FÖRSIKTIGT, så du inte bränner dig.
Vispa upp äggulorna och vänd ner i gräddblandningen. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och hetta försiktigt upp under ständig vispning upp till 83 grader.
Ta bort från plattan och rör ner gelatinbladen.
Häll blandningen i en sil över den hackade chokladen och rör om till all choklad har smält.
Låt svalna till ca 35 grader.
Rör ner 5 dl lättvispad grädde i chokladsmeten
Låt moussen stå en timme eller 2 i kylen innan du fyller tårtan.
 
MONTERING
Dela varje botten i 2 delar så du har 4 totalt
 
Lägg den första bottnen på en tårtbricka.
Fyll på med ett lager hallonmousse och hallonkompott.
Lägg på den andra bottnen och fyll med ett lager chokladmousse.
Lägg på de tredje bottnen och fyll med hallonmousse och hallonkompott.
Lägg på den sista bottnen.
Vira plastfolie runt om och ställ i kylen över natten så tårtan sätter sig.
 
Spackla tårtan med marängsmörkräm så den blir slät och fin.
Täck med sockerpasta.
Mossan runt kanten på tårtan är smulade digestivekex färgade med grön pastafärg ( Goose Berry)
För att fästa mossan använd ätbart lim eller vispad äggvita.
Pryd tårtan med " stenar" blommor och kanske några morötter så det matchar temat med de söta hararna.
 
Recepten på muffinsen kommer i nästa inlägg.
 
 
Önskar er en trevlig helg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer

Chokladtårta med nutella och salt karamellsås

apr 20, 2017 / 0 kommentarer
Hej!
 
En underbart god chokladtårta med Nutellaganache och salt karamellsås blev avhämtad idag av en fd arbetskamrat, vars son fyller 26 år.
Om ni älskar Nutella så bara måste ni baka denna gudomligt goda, och mastiga tårta,:)
 
 
 

RECEPT

Chokladbotten
    • 5,5 dl mjöl (330g)
    • 6 dl socker (510g)
    • 3 dl kakao (120g)
    • 2 tsk bakpulver (10g)
    • 1,5 tsk bikarbonat (7.5g)
    • 1 tsk salt (6g)
    • 2,5 dl mjölk (250g)
    • 150 g smält smör
    • 2 ägg (110g)
    • 2 tsk vaniljsocker (6g)
    • 2,5 dl kokande vatten (250g)
Salt karamellsås
    • 1 dl socker (85 g)
    • 0.25 dl vatten (25 g)
    • 1 tsk sirap, vit eller ljus (7 g)
    • 0,5 dl grädde (50 g)
    • 1 msk smör (15 g) 
    • 1½ tsk krossat flingsalt
Nutellaganache
  • 400 g nutella
  • 1, 75 dl grädde (175g)

 

CHOKLADBOTTEN
    1. Blanda mjöl, socker, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.
    2. Tillsätt mjölk, ägg, smör och vanilj. Vispa tills allt är väl blandat.
    3. Häll sist i det kokande vattnet, rör först om försiktigt (så du inte bränner dig) och kör sedan smeten på hög hastighet i ca 2 minuter.
    4. Fördela smeten i två formar på ca 20cm och grädda på 175 grader i 25-30min. Testa med en sticka, den ska vara smetfri.
    5. Låt kakan stå kvar i formen ca 10 min innan du stjälper upp den.
SALT KARAMELLSÅS
    1. Koka socker, vatten och sirap. Rör så att det blir väl blandat. Låt det sedan koka upp utan omrörning. Låt koka i fem minuter, det ska bli lite trögflytande
    2. Ta av såsen från plattan och rör ner grädden. Var beredd på att blandningen växer i kastrullen. Blanda väl.
    3. Rör ner smör och krossat salt, blanda väl.
    4. Smaka av för att se om den är salt nog. Tillsätt annars lite mer salt.
    5. Låt svalna något.
    6. Pensla bottnarna med såsen och frys in det som blir över. Är perfekt till glass vid senare tillfälle.
NUTELLA
  1. Värm upp grädde på spisen.
  2. Lägg nutella i en rostfribunke (eller liknande) och häll den nästan kokande grädden över. 
  3. Vispa/rör tills alla är blandat. 
  4. Låt den sedan stå en stund så att den svalnar. Eventuellt ställer du in den i kylen en stund så att den stelnar något. 
  5. Fyll tårtan med lite av nutellaganachen och använd resten för att täcka tårtan. (Den var rätt rinnig när jag dekorerade tårtan med den men den stelnar i kylen.)

Tips:

1. Beroende på storleken på tårtan så kan du behöva göra 1/2-1 extra sats av nutellaganchen

 

Receptet hittade jag hos http://sockerrus.se/recept/chokladtarta-nutellaganache/ som är en inspirerande bakblogg:)

 

 
 
 
Kram Jessie 
 
 
 
 
 
 
 

 

Läs mer

Cheese Cake i mönstrade koppar med fat

apr 19, 2017 / 0 kommentarer
Hej!
 
Hur många är det som älskar kombinationen jordgubbar och milkshake?
Då måste ni prova denna gudomligt och lättgjorda Cheese Cake Dessert som smakar sommar..
En krämig Strawberry Milkshake mousse, varvad med digestivekex och färska jordgubbar:)
 
 
 Jag älskar Cheese Cake i alla dess former och det är en perfekt efterätt att bjuda på och det går hem hos alla, både stora som små + det är smidigt och går fort att tillaga.
I detta recept använde jag smaksatt florsocker som smakar Strawberry Milkshake, ja jag lovar det smakar precis som en glassdrink.
Mina gäster fullkomligen slukade allt i ett nafs.
Cheesecaken serverades i blommiga papperskoppar med fat, och dekorerades med varsitt drinkparaply och en gullig sked i papp.
 
 
Papperskopparna och tillbehören kommer från Jessies Bakeshop.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 BOTTEN
 
200 gram smulade digestivekex
50 gram smält smör
 
FÄRSKOSTKRÄM
 
400 gram Philadelphiaost
400 gram vispgrädde
200 gr smaksatt florsocker Strawberry Milkshake
4 ägg
 
GÖR SÅ HÄR
 
Blanda smulade digestivekex med smält smör
 
Vispa ihop äggulor och florsocker.
Blanda äggulevispet med Philadelphiaosten
 
Vispa grädden
Vispa äggvitorna
 
Blanda ner grädden i färskostblandningen
.Vänd ner de vispade vitorna
 
Lägg kaksmulorna i botten av koppen eller glaset.
Varva med färska jordgubbar och färskostkrämen.
 
Garnera med drinkparaplyer och färska jordgubbar
 
Tyckte du kopparna var fina?
Besök gärna shopen
Klicka på bilderna
 
Kram jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer

Romantiskt, stilrent, tufft, roligt, ... Vilken är din stil på en lyckad dukning?

apr 16, 2017 / 0 kommentarer
  Jag älskar att duka:)
 
 
 
En dukning som man har lagt ner lite extra tid på och som känns personligt gör att gästerna känner sig extra välkomna, för du har ju gjort det för dem.
Nu förtiden finns en uppsjö av engångsartiklar som faktiskt ser ut som riktigt porslin, bestick och glas .På påskafton dukade jag ett litet bord för 4 gäster med serien Party Blue Porcleain
En klassisk och tidlös design som passar både till bröllop som student.
Har man nu fina vinglas hemma man vill använda ihop med papptallrikar så är det ju fritt fram, känns kanske lite lyxigare då?
Tänk en härlig sommarkväll med goa vänner, det är fest och du har dukat upp ett underbart bord uppe i logen, eller i trädgården, vad vet jag?
 
Det viktigaste är dock att man trivs och har roligt med sina vänner, släkt och bekanta.:)
 
 
 
Psst: Hemmagjord mangoglass till dessert.
 
5 dl vispgrädde
1 Burk kondenserad mjölk
250 gr frysta mangobitar
 
Vispa grädden ganska fast, tillsätt den kondenserade mjölken och rör om.
Mixa mangobitarna och rör ner i smeten
Klart:)
Fyll en form på ca 1 1/2 liter och frys in över natten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer

Mossbollar med smak av key Lime

apr 14, 2017 / 0 kommentarer
 
Små naggande goda cakepops med smak av Key lime gömmer sig under den gröna mossan som egentligen  är smulad digestivekex som är färgad med grön pastafärg ( Goose Berry) :)
Blad och stjälk är gjort av sockerpasta och påskliljan är av kristyr.
Cakepops är smidiga att göra, antingen gör man muffins, eller någon annan mjuk kaka, eller så köper man en färdig botten. Blanda i frosting, grädde, sylt, curd, mm
Man kan i princip blanda i vad som helst och rulla till bollar. Hari du överbliven tårta hemma använd den.
Smeten ska vara lätt att rulla och hålla ihop.
Ställ dem en stund i frysen eller kylen innan du doppar dem i choklad eller Candy Melts, men de får inte vara för kalla för då spricker chokladen.
Jag använde muffins jag hade i frysen och gjorde en frosting på philadelphiaost ,smör och smaksatt florsocker Key Lime.
Doppade dem sedan i vit Candy Melts och strödde över ganska rejält med smulad digestivekex.
Vill ni ha receptet så finns det under bilderna
 
Glad påsk önskar jag er alla:)
 
Jag ska snart iväg till Blåkulla så vi kanske ses där :)
 
 

RECEPT
Du behöver choklad eller candy melts att doppa dem i samt
digestivekex och grön pastafärg.
 
 MUFFINS
 
ca 16 stycken
 
325 gram mjöl
415 gram socker
3 tsk bakpulver
240 ml mjölk
120 ml vegetabilisk olja ( rapsolja)
2 ägg
240 ml kokande vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader
 
Blanda mjöl, socker, bakpulver i en bunke
Vispa ihop mjölk, olja och ägg i en annan bunke.
Häll i äggblandningen i de torra ingredienserna och rör om väl. Ej vispa.
Tillsätt det varma kokta vattnet i omgångar och rör ihop tills allt är blandat.
Smeten är ganska lös men det ska den vara.
Fördela smeten i formarna ca 3/4 .
 
FROSTING
 
 
200 gr rumsvarmt osaltat smör
200 gr philadelphiost
4 dl Key lime florsocker
 
 
Vispa smör så det blir till en fluffig och len konsistens
Tillsätt florsocker och philadelphiaost
Vispa glasyren fluffig.
 
Smula sönder ca 6-7 stycken digestivekex, antingen med stavmixer,
 
Smula sönder alla muffins om du ska göra många cakepops, annars räcker det med 3-4 st och då blir det ca 10-12 stycken.
Blanda i frostingen men ta lite i taget så inte smeten blir för lös, det ska gå att rulla bollarna.
Sätt i en cakepops pinne i varje och sätt dem en stund i kylen.
 
Smält Vit Candy Melts över ett vattenbad och tillsätt sedan lite vegetabilisk olja för att tunna ut en aning så blir det lättare att doppa dem.
 
Doppa popsen i Candy Melts och strö över ganska rejält med smulad digestivekex.
 
Gör ett avlångt blad av sockerpasta och sätt fast, använd lite vatten så fastnar de lättare.
Rulla en smal stjälk och låt den ringla upp på pinnen.
Sätt fast en påsklilja, eller kanske en fjäril.
Har du inga i kristyr så gör en egen blomma av sockerpasta.
 
Som sagt man kan använda köpta tårtbottnar, eller mjuka kakor om man inte vill stå i köket hela dagen:)
 
Key lime smaksatt florsocker finns i flera smaker
Candy Melts i olika färger
Kristyrdekorationer
Finns i shopen:)
 
Just nu 20% rabatt på hela din order
 
 
Besök gärna Jessies bakeshop
Klicka på loggan nedan:)
 
GLAD PÅSK
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer