; jessiesbakery -

smörgåstårta med italienska smaker

sep 25, 2016 / 0 kommentarer
 
 
Hej!
Denna smörgåstårtan gjorde jag till min mamma i helgen för att fira hennes 70 års dag.
Jag tycker om smörgåstårtor men kände att jag ville göra en mer trendig tårta och med nya oväntade smaker.
Det blev en med italienska smaker och den blev mycket uppskattad på kalaset.
Detta recept är för 4 personer men jag dubblade receptet så det blev 6 fyllningar och 8 lager med bröd
Jag ville ha en hög och fin tårta, och för att den skulle bli lätt att skära så hade jag en tårtbricka i mitten.
Jag garnerade med skinka och pepparsalami och det som blev över la jag på ett fat som tillbehör.
Recept under bilderna
 
Baka eget bröd till smörgåstårtan
Dubbla receptet om du vill ha en hög tårta.
 
25 gr smör
2 1/2 dl mjölk
25 gr jäst
1/2 tsk salt
1/2 msk socker
6 dl vetemjöl special
 
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).Smula sönder jästen i en bunke och lös upp den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den blir smidig och släpper bunken .Jäs degen övertäckt ca 30 minuter. 
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Lägg den sedan i en rund form som är ca 25 cm i diameter eller en fyrkantig som är 20 x 20 cm . Jäs under bakduk 20-30 minuter. Värm ugnen till 200-225 grader. Grädda i nedre delen till brödet har fått en svag gyllenbrun nyans. Stjälp upp brödet ur formen och låt svalna. Skär i fyra delar. Om du bakar samma dag du gör tårtorna, lägg in i frysen en stund det blir lättare att skära då.
 
FYLLNINGAR
 
SOLTORKADE TOMATER OCH BASILIKA
1 liten glasburk soltorkade tomater i olja 280 gr
10 blad färsk basilika ca 1 msk
 
PARMESANCREME
100 gr parmesan ( i bitar)
100 gr mascarpone
2 krm peperonico
 
OLIVCREME
1 burk urkärnade svarta oliver ( 350 gr)
3 msk hackad pesilja
2 msk olja från burken med soltorkade tomater
1 tsk svartpeppar
 
GARNERING
400 gr ricottaost
3 skivor proscuitto ( skinka)
3 skivor pepparsalami
kvistar av färsk timjan
capris
Mozzarellabollar
Färska fikon
 
Spara 2 msk av spadet från tomaterna. Mixa resterande olja och tomaterna med basilika till en slät creme.
 
Skiva upp parmesanosten i mindre bitar. Mixa tillsammans med mascarpone och peperoncino tills konsistensen är grynig men slät.
 
Mixa oliver,persilja och olja från tomaterna och svartpeppar till bredbar konsistens.
 
Rulla ihop proscuitto till rosor och ställ på en plåt. Sätt in i ugnen på 250 grader i 5 minuter så att de blir knapriga.
 
Bred rörorna på brödet, börja med tomatröran, parmesan på det andra och olivcremen på det tredje, avsluta med det fjärde. Täck tårtan med ricottaost.
 
Garnera efter eget tycke och smak.
 
Kram Jessie
 
 
 
Läs mer

Drip Cake

sep 12, 2016 / 0 kommentarer
Hej!
Det som jag tycker är så roligt med  att göra dripcakes är att man bara kan släppa loss och "slänga"  dit både det ena och det andra, godis,maränger, choklad, färska bär, blommor mm och det ser både gott och fint ut.
Jag gjorde denna tårtan i somras och tog med den när jag och syrran skulle till våra gamla hemtrakter i Småland för att träffa gamla vänner och bekanta.
Den är fylld med mangomousse, jordgubbsmousse på citronbottnar, täckt med marsipan och rinnande färgad ganache.
 
 
 
 
 
 
Kram Jessie
 
Läs mer

Hallon och mango tårta med mirror glaze

sep 11, 2016 / 0 kommentarer
 Hej!
Mirror Glaze tårtor har ju blivit mycket populärt och det beror nog på den ryska tårtkonstnären Olga Noskova som gör så underbart fina tårtor, rena rama konstverken.
Jag ville testa och googlade runt för att hitta ett bra recept på hur man gör Mirror Glaze.
Det var inte så svårt som jag trodde och övning ger ju färdighet.
Denna tårtan är fylld med mango panacotta och hallonmousse och smakar ljuvligt.
Det krävs att man har tid för det är ganska många moment att göra så förbered så mycket det går och läs igenom receptet noga.
Jag garnerade med färgad choklad ,sockerblomma och färska hallon.
Recept under bilden
 

RECEPT
 
Tårtbotten
5 ägg
100 gr socker
100 gr vetemjöl
 
Mango panacotta
 
4 blad gelatin
250 gr mangopure
250 gr grädde
0,5 rivet citronskal
100 gr råsocker
 
Hallonmousse
 
50 gr italiensk maräng
100 gr grädde
1 blad gelatin
40 gr vit hackad choklad
90 gr hallonpure
0.5 citron, saft
 
Hallonglaze
 
150 gr vatten
300 gr socker
300 gr glykos
170 gr kondenserad mjölk
300 gr vit choklad
22 gr gelatinpulver
125 gr vatten
150 gr aprikosmarmelad
50 gr hallonpure
 
Tårtbotten
Vispa ägg och socker i ett vattenbad till 60 grader, häll i en vispbunke och vispa smeten kall.
Vänd därefter ned mjölet med stora luftiga tag.
Fyll i en tårtring eller form ca 15-18 cm
Grädda i 190 grader i ca 18 minuter.
 
Mangopanacotta
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp mango, grädde socker och citronskal.
Tillsätt gelatinbladen.
Häll upp i en tårtring eller en form med löstagbar kant ca 15-18 cm och frys panacottan.
 
Hallonmousse
Gör först en italiensk maräng
 
300 gr strösocker
100 gr vatten
150 gr äggvita
 
Koka upp socker och vatten till 120-125 grader. Börja vispa äggvitan när sockerlagen är 110-115 grader.
Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan . Låt den gå på lägsta växeln när ni häller ner sockerlagen. Vispa snabbt i någon minut och låt den sedan gå på låg växel tills den blir kall.
 
 
Vispa 50 gr grädde lätt och ställ i kyl.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka sedan upp 50 gr grädde och slå det över den hackade chokladen. Låt svalna till 28 grader
Smält lite hallonpure och citronsaft i micron
Blandas med resten av hallonpuren. tillsätt sedan chokladblandningen ,italiensk maräng samt den lättvispade grädden till en mousse.
 
Hallonglaze
 
koka 150 gr vatten, socker och glykos till 103 grader. rör ner chokladen tills smeten är helt slät. Tillsätt sedan kondenserad mjölk, gelatin utblandat med 125 gr vatten , aprikosmarmelad och hallonpure. Mixa slätt med en stavmixer, förvaras i kyl och glaseras vid en temperatur av 35 grader.
 
Montering
Skär en tårtbotten ganska tjock och lägg i botten på tårtringen.
Fyll på med lite hallonmousse i tårtringen och lägg därefter ned pannacottan. Avsluta med mer hallonmousse och frys in över natten.
 
Glasera tårtan och garnera efter eget tycke och smak.
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer

Lakritskola paj med blåbärsmaräng

sep 11, 2016 / 1 kommentarer
Hej!
 
Ljuvliga små pajer som är fyllda med lakritskola och toppade med blåbärsmaräng.
De var så goda så jag hade lätt kunnat äta upp alla:)
Recept under bilderna
 
 
 
 
                  
               MÖRDEGSBOTTEN             
 
200 gr kallt smör
1.25 dl strösocker
5 dl vetemjöl
5 dl torkade ärtor för att hålla kanterna på plats
 
LAKRITSKOLAFYLLNING
 
150 gr smör
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk lakritsgranulat
 
BLÅBÄRSMARÄNG
 
55 gr äggvita
100 gr strösocker
35 gr vatten
40 gr blåbärspure- mixade färska eller frysta och tinade blåbär
 
GÖR SÅ HÄR
 
Skär smöret till mördegen i tärningar och blanda det med sockret i en bunke. Tillsätt mjölet
och nyp hastigt ihop till en jämn mördeg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 1 timme.
 
Sätt ugnen på 185 grader och smörj 8 pajformar ,ca 7-8 cm i diameter. Kavla ut degen och fodra formarna med degen. Skär av överhängande deg med en kniv och nagga bottnarna med en gaffel. Fyll bottnarna med torkade ärtor och grädda skalen i 10-12 minuter. Ta ut formarna och låt de svalna helt.
 
Smält smöret till till kolafyllningen i en kastrull. Tillsätt socker, sirap, grädde, kakao, vaniljsocker och lakritsgranulat. Koka försiktigt upp blandningen till 120 grader. Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten. Häll kolafyllningen i pajskalen och låt dem svalna.
 
Lägg äggvitan till marängen i en bunke. Blanda socker, vatten, och blåbärspure i en kastrull. Koka upp blandningen till 110 grader och vispa då upp äggvitan till ett fast skum. Fortsätt att koka vätskan till den nått 121 grader. Häll genast och i en tunn stråle ner den i äggvitan under vispning. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat.
 
Fyll genast en engångsspritspåse med en rund tyll 14 mm och spritsa ut toppar på pajerna. Bränn eventuellt av marängtopparna med en gasolbrännare. Garnera efter eget tycke och smak.
 
Ät och njuuuut:)
Kram Jessie
 
 
 
                
 
 
Läs mer

Scandinavia cake show 2016

sep 10, 2016 / 2 kommentarer
 Hej!
Jag har inte uppdaterat min blogg på evigheter, så nu är det dags med ett inlägg från Scandinavia cake show som hölls i Kungälv förra helgen.
Man kunde tävla i flera olika kategorier : Bröllopstårta med hösttema, Sweet sixteen, Baby shower dessertbord.
Jag valde Baby shower och ville ha mitt dessertbord i rustik och gammal stil och 2 månader innan började jag förbereda och planera.
Jag kom på andra plats och var så nervös när jag skulle upp på scenen och hämta diplomet :)
Men det var så roligt att vara med och ser framemot 2018 då det är dags igen för Scandinavia cake show.
 
På mitt bord hade jag dukat upp med:
 
Trevåningstårta
Cakepops
Minidammsugare
Cupcakes
Maränger
Tasskakor ( Chocolate chip cookies)
Nallekakor med kristyr
 
Recept på nallekakor med kristyr,och Cakepops under bilderna:)
 
 
 
 CAKEPOPS MED MINTSMAK
 
För första gången gjorde jag cakepops och jag hade varit sugen länge på att prova och självklart
skulle dessa små godingar finnas på mitt dessertbord.
Det var lätt ,roligt  och mums mums :)
Receptet hittade jag hos Jennys matblogg.
 
RECEPT
KLADDKAKA
 
175 grader
 
150 gr smör
4 ägg
4 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 nypa flingsalt
10-15 bitar After Eight choklad
 
Smält smöret och låt svalna en stund
Rör ihop ägg och socker.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten
Rör till sist i smöret
Häll smeten i en 24 cm form och tryck ner After Eight bitarna.
Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.
 
Låt kakan svalna helt innan du smular ner den i en bunke.
Tillsätt grädde så att det går att forma till bollar.
Smält candy melts och stick ner ena änden av cakepopspinnar eller grillpinnar i chokladen och
tryck in i bollarna.
Ställ i frysen 10 minuter.
Jag tyckte att Candy meltsen var lite tjock så jag blandade i lite kokosolja.
Doppa bollarna i chokladen och låt den överflödiga chokladen rinna av.
Jag använde ett oasisblock och stack ner mina cakepops.
I nästa steg så duttade jag på smält choklad med en pensel så det skulle bli lite "ruffigt".
Till sist satte jag dit öron, nos och ögon av sockerpasta.
Jag satte mina nallar i en avlång trälåda som jag fyllt med grön oasis och färska blommor.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
NALLEKAKOR
 
Mördegskakor som håller formen.
175 grader i ca 8-10 minuter.
 
250 gr smör rumsvarmt
170 gr florsocker
1 medium ägg
385 gr mjöl
100 gr maizena
1 tsk vaniljpulver
1 tsk salt om du använder osaltat smör
 
Sikta ihop mjöl, maizena, vanilj och salt i en skål,
Vispa ihop smör och florsocker men INTE så det blir för mjukt och krämigt, ca 5 min. det ska inte komma in för mycket luft.
Jag använder min flatblandare till det.
Tillsätt 1 tsk av mjölblandningen tillsammans med ägget och blanda ihop väl.
Tillsätt sedan mjölblandningen  OBS 1 msk åt gången tills allt är blandat.( Det tar lite tid)
Skrapa ner smet från kanterna efter du hällt i hälften av mjölet.
Blanda precis så det har gått ihop, för mycket arbetande eller för mycket mjöl gör kakorna flagiga.
Dela degen i 2 bitar och lägg i påsar i kylen i ca 30 minuter eller frys in.
Kavla ut degen ca 3-4 mm tjock och stansa ut kakorna.
Förvara dem i kylen i ca 10 minuter innan du gräddar dem.
Grädda i mitten av ugnen.175 grader ca 8-10 minuter.
 
Håll koll på kakorna de ska inte bli bruna på kanterna, de kan se ogräddade ut men det är de inte.
När jag tagit ut dem ur ugnen så stryker jag dem försiktigt med min smoother så de blir flata och platta.
 
 
KRISTYR
 
500 gr florsocker
3 msk äggvitepulver
6 msk varmt vatten
 
Häll allt i en skål och blanda på låg hastighet med flatblandaren i ca 10 minuter.
Tillsätt mer vatten för lösare konsistens eller mer florsocker för hårdare.
Dela upp i olika skålar och färgsätt med pasta eller gelé som finns att köpa hos bla Tant fondant .
 
Jag började med att fylla kakorna med rinnig kristyr i en spritspåse ,börja med konturerna och fyll i resten.
Låt torka i ca 24 timmar innan du spritsar dit nosen och ögonen och då med en fastare konsistens.
 

Rinnig Kristyr

Tillsätt vatten  (OBS lite, lite i taget) tills kristyren är så pass lös att den får en platt yta på 10 sekunder efter att du rört runt lite med en sked i smeten. Kan du fortfarande se spår av skeden efter 10 sekunder så tillsätter du lite mer vätska. Plattar den till sig på exempelvis 2 sekunder så är den lite för lös. Tillsätt då lite florsocker.

 

 DELTAGARNA I DET STORA TÅRTSLAGET

 Ja det var ett lång inlägg ikväll :)
Kram Jessie
 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Läs mer