; jessiesbakery -

Tårtor på beställning

mar 28, 2015 / 1 kommentarer
Hej!
 
Fick en beställning på tårtor av en fd arbetskamrat och hon hade önskemål om en svart och vit tårta med Coco Chanels logga, samt en svart rosett och vit ros.
Den stora är fylld med hallonmousse och vaniljgrädde och den lilla med blåbärsmousse och lemoncurd grädde.
 

 
 
 
 
 
 
 
Läs mer

Saffranshare till påsk

mar 22, 2015 / 0 kommentarer
 
Hej!
Idag har jag bakat saffransharar till påsk. Samma deg som till vanliga lussekatter.
Bara för att det inte är jul så behöver man ju inte skippa goda saffransbullar och den gula färgen passar ju perfekt nu till påsk.
 
 
 
Rulla en lång korv och rulla ihop, limma dit svans och huvud med vispat ägg. Huvudet formade jag ovalt som en kon ungefär och klippte ett jack i den smala delen, det blir öronen och den breda delen ansiktet.
Tryck dit ett russin för ögat:)
Det går väl att använda vilken deg som helst och forma, och jag tänkte att nästa gång ska det bli harfrallor:)
 
Jag bakade med rumsvarmt smör och mjölk för det går inte åt lika mycket mjöl då, och de blir saftiga och goda
Detta inlägg idag var bara en ide till påsk.
 
Kram Jessie
 
 
Läs mer

Påsktårta

mar 21, 2015 / 1 kommentarer
 
Hej!
 
Påsktårta med lime och kokosmousse, täckt med sockerpasta, och dekorerad med lila blommor och en söt liten påskhare:)
Det var första gången jag provade lime och kokosmousse i tårta och det var underbart gott:) 
 
 
 
 
Jag bakade tårtbottnar i en 26 cm form och jag använder alltid receptet " Tre lika delar"
 
Jag använde ett påskägg (papp) som mall på tårtbottnarna och skar ut dem en i taget och använde den understa delen av ägget till att fylla med bottnar och mousse och till denna tårta är det tre bottnar och två fyllningar.
Lägg plastfolie i ägget först innan du fyller.
Låt stå i kylen över natten så den sätter sig och blir stabil.
Vill man göra en snabb och enkel påsktårta så är denna metoden perfekt.
 
Spackla tårtan med smörkräm och täck med sockerpasta, marsipan, eller spritsa med grädde, maräng, ganache:)
 
Jag använde färgen Goose berry till att färga in sockerpastan.
 
Dessa recept räcker till ca två lager i en normalstor tårta men jag halverade recepten.
 
KOKOSMOUSSE
 
2 dl Creme fraiche
2 dl socker
1,5 dl kokosflingor
2 dl grädde
 
Vispa Creme fraiche och socker tills det börjar tjockna, ska bli som vispad grädde i konsistensen
Blanda ner kokosflingorna och ställ i kylen några timmar eller över natten.
Blanda ner vispad grädde. Klart:)
 
LIMEMOUSSE
 
1 dl pressad limesaft( 3-4 frukter)
2-3 gelatinblad
4 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsyoghurt eller turkisk
1 1/2 dl socker
2 tsk rivet skal av lime
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter
Pressa ur saft från lime och häll i en kastrull, lägg i gelatinbladen och rör om tills de smält. Ställ åt sidan
Vispa Creme fraiche, yoghurt och socker tills sockret smält.
Häll i limeblandningen och rivet skal i smeten.
Vänd ner den vispade grädden.
Ställ kallt i ca 2 timmar.
 
Recepten hittade jag hos Sockerrus och bli min jäst:)
 
 
 
Kram Jessie:)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer

Ananas Split Moussebakelser

mar 15, 2015 / 1 kommentarer
Hej!
 
Om ni som jag tycker om glassen Ananas split, så måste ni prova dessa goda moussebakelser med ananaskräm, ananasmousse och hassel/mandelnötsmaräng.
Dessa moussebakelser var ett test för jag ville se hur det skulle bli i mina små sockerkaksformar i silikon och receptet som jag fick är till 50 st runda moussebakelser och så många ville jag inte göra. Jag halverade receptet 2 ggr och det är därför gramantalen i receptet låter lite udda:)
Jag ska göra en stor tårta av hela receptet framöver:)
 
 
 

Detta recept är till sex stycken bakelser
 
 
ITALIENSK MARÄNG till moussen
 
50 gr strösocker
32 gr vatten
50 gr äggvita
 
ANANASMOUSSE
 
48 gr italiensk maräng
32 gr ananasjuice från färsk eller inlagd ananas
1 blad gelatin
8 gr florsocker
50 gr vispad grädde ( löst)
 
ANANASKRÄM
 
 62 gr ananasjuice ( Jag använde färsk ananas)
68 gr ägg
70 gr socker
1 gelatinblad
87 gr osaltat smör
 
HASSEL DACQUISE
 
30 gr äggvitor
20 gr socker
30 gr hackad hasselnöt
13 gr mandelmjöl
42 gr socker
 
MOUSSE
 
Koka upp vatten och socker till 121 grader
Vispa äggvitan till hårt skum, häll sockerlagen i en tunn stråle ner skummet på medel hastighet, Vispa sedan på högsta hastighet tills marängen har svalnat helt.
 
Blanda florsocker och ananasjuice i en kastrull och värm till 40 grader
Smält gelatin och rör ner i ananasjuicen
Vänd ner ananas i marängen.
Vänd ner grädden i marängen.
 
 KRÄM
 Lägg gelatinbladen i en skål med vatten
Vispa ihop socker, ägg och ananasjuice och vispa på medelhög värme tills krämen tjocknar och första bubblan syns. Krama ur gelatinbladen och rör ner i blandningen. Tillsätt smöret lite i omgångar.
 
 HASSELDACQOISE
 
Rör ihop hackade hasselnötter, socker och mandelmjöl
 Vispa socker och äggvita till maräng
Rör ner blandningen i marängen och smeta ut på plåt med bakplåtspapper ca 1 cm hög
grädda i 175 grader i 15 minuter.
 
Ta ut rundlar när du tagit ur den ur ugnen så den inte hinner stelna.
Fyll med mousse, bottnar, och kräm avsluta med en botten.
Det var lite pilligt i dessa formar eftersom det är en "pigg" i mitten så man får göra ett litet hål i mitten av marängbottnen.
 Det går ju lättare med runda formar,men jag ska alltid  trixa, testa och dona:) I bland blir jag trött på mig själv.
Jag blev i alla fall nöjd och de blev så goda.
 
 
 
 
 Passar bra till påskbordet:)
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer

Påsktårta

mar 14, 2015 / 3 kommentarer
  1. Hej!
 
Om några veckor är det påsk och jag har tjuvstartat lite och bakat en äggformad tårta enbart för att testa hur det skulle bli att använda ett vanligt påskägg i papp som form till en äggformad tårta och det gick hur bra som helst:)
 
 
 
 
Jag använde den understa och största delen av påskägget( 23x14 cm) och klädde med plastfolie och en bit utanför kanterna.
 
Fyllde sedan med bottnar och fyllningar som i mitt fall var limebottnar, limemarinerade skivade jordgubbar och glasskräm ( vaniljkräm med vispad grädde)
Sedan fick den stå ett dygn i kylen och sätta sig.
Efter det var det bara att vända upp och ner, spackla med smörkräm och täcka med sockerpasta eller marsipan.
Jag spritsade blommor, blad och prickar på tårtan och den metoden heter Brush Embroidery och det finns massor av beskrivningar på Youtube som visar hur man gör:)
Den lilla skylten med påskharen är stämplad på sockerpasta med ätbar färg ( pasta)
 
 

Enkel och snabb jordgubbsmousse
 
ca 200 gr frysta eller färska jordgubbar
1-2 msk marzanpulver för kall vätska ( Ekströms)
Strösocker efter eget tycke och smak
Vispad grädde
 
Mixa jordgubbarna till en pure och rör ner marzanpulver så det tjocknar något.
Tillsätt socker.
Rör ner vispad grädde och ställ i kylen någon timme.
 
Limemarinerade jordgubbar
 
ca 2 dl skivade jordgubbar
1/2 lime
Råsocker
 
Skiva jordgubbarna och strö över socker och pressa i saft och rivet skal av lime,
Låt stå någon timme.
Häll bort överflödig vätska
 
Tårtan ska vi provsmaka ikväll när vi tittar på melodifestivalen:)
<div
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer