Hej!
 
Julen närmar sig med raska steg och det är mycket som ska hinnas göra innan dess.
Igår köpte jag de sista klapparna och bakade denna söta snögubbetårta i dubbel bemärkelse:)
Tårtan ska jag ha med mig idag till mina före detta arbetskamrater och vänner och önska en God Jul:)
Jag har snöat in på att göra snögubbetårtor och på konditoriet har det blivit en del, men jag ville göra en gubbe med "kropp" och tårtan är beräknad till ca 20 personer.
Det är klassisk prinsesstårta med vaniljkräm, sylt och grädde.
Recept under bilderna
 
 
 
 

Jag använder alltid receptet "tre lika delar" till mina tårtbottnar.
Jag använde en 15 och 20 cm form.
 
VANILJKRÄM
Jag brukar fuska ibland och använda färdig vaniljkräm men till denna tårtan gjorde jag min egen och receptet kommer från Leila bakar.
Den är god, krämig och smakar mycket vanilj.
 
5 dl mjölk, 3%
1 st vaniljstång
1,5 dl strösocker
7 st äggulor
0.75 maizena
50 gr mjukt smör
 
Dela din vaniljstång på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
Vispa strösocker. äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen böjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
Tillsätt smöret. låt smälta och kyl krämen isbad eller kyl. Rör då och då i krämen så att det inte bildas skinn.
 
 
ÖVRIGA INGREDIENSER
 
 Hallonsylt
ca 6 dl vispgrädde
ca 500 gr Marsipan till båda tårtorna
 
 Dela tårtbottnen i tre delar.
Lägg den första bottnen på en tårtbricka, och bred på ett lager med vaniljkräm, ca 1 1/2 cm.
Lägg på den andra bottnen och bred på hallonsylt, bred den vispade grädden över så det blir en kupol.
Lägg på den sista bottnen, och tryck till kanterna runt om, stryk ut ett tunt lager med grädde.
Lägg på marsipanen och forma med händerna runt om och se till att det inte blir några veck.
Använder man sockerpasta så rekommenderar man att fodra locket med olja eller smör för att förhindra att sockerpasten svettas.
 
Garnera efter eget tycke och smak.
All dekorationer är gjorda av marsipan.
Sikta över florsocker och ev lite gliterflakes för en vintrig look:)
 
Kram Jessie