; jessiesbakery -

Glittrig och julig snögubbetårta

dec 21, 2015 / 0 kommentarer
 
 
 
 
Hej!
 
Julen närmar sig med raska steg och det är mycket som ska hinnas göra innan dess.
Igår köpte jag de sista klapparna och bakade denna söta snögubbetårta i dubbel bemärkelse:)
Tårtan ska jag ha med mig idag till mina före detta arbetskamrater och vänner och önska en God Jul:)
Jag har snöat in på att göra snögubbetårtor och på konditoriet har det blivit en del, men jag ville göra en gubbe med "kropp" och tårtan är beräknad till ca 20 personer.
Det är klassisk prinsesstårta med vaniljkräm, sylt och grädde.
Recept under bilderna
 
 
 
 

Jag använder alltid receptet "tre lika delar" till mina tårtbottnar.
Jag använde en 15 och 20 cm form.
 
VANILJKRÄM
Jag brukar fuska ibland och använda färdig vaniljkräm men till denna tårtan gjorde jag min egen och receptet kommer från Leila bakar.
Den är god, krämig och smakar mycket vanilj.
 
5 dl mjölk, 3%
1 st vaniljstång
1,5 dl strösocker
7 st äggulor
0.75 maizena
50 gr mjukt smör
 
Dela din vaniljstång på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.
Vispa strösocker. äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort vaniljkrämen böjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
Tillsätt smöret. låt smälta och kyl krämen isbad eller kyl. Rör då och då i krämen så att det inte bildas skinn.
 
 
ÖVRIGA INGREDIENSER
 
 Hallonsylt
ca 6 dl vispgrädde
ca 500 gr Marsipan till båda tårtorna
 
 Dela tårtbottnen i tre delar.
Lägg den första bottnen på en tårtbricka, och bred på ett lager med vaniljkräm, ca 1 1/2 cm.
Lägg på den andra bottnen och bred på hallonsylt, bred den vispade grädden över så det blir en kupol.
Lägg på den sista bottnen, och tryck till kanterna runt om, stryk ut ett tunt lager med grädde.
Lägg på marsipanen och forma med händerna runt om och se till att det inte blir några veck.
Använder man sockerpasta så rekommenderar man att fodra locket med olja eller smör för att förhindra att sockerpasten svettas.
 
Garnera efter eget tycke och smak.
All dekorationer är gjorda av marsipan.
Sikta över florsocker och ev lite gliterflakes för en vintrig look:)
 
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer

Snögubbetårtor

dec 18, 2015 / 1 kommentarer

Hej!
Dessa snögubbetårtor gjorde jag idag på konditoriet Maleviks kakhus och tycker de är så gulliga:)
Vill man göra dessa hemma så kommer beskrivning under bilden:)
 
 
På första bottnen lägger du på vaniljkräm, ca 1 1/2 cm högt.
Lägg på den andra botten och stryk ut hallonsylt, i ett ganska tunt lager.
Stryk ut vispad grädde över hallonsylten i ett ganska tjock täcke, och fyll med färska hallon se bild.
Lägg på ett till lager med grädde och stryk ut så det blir kupolformat.
 
Lägg på den sista bottnen och tryck till i kanterna. Stryk till sist över ett tunt lager med grädde.
 
Täck med kritvit marsipan.
 
Lägg till sist på en valfri färg på marsipanen som ska bli mössan, och gör en bredare remsa över kanten.
Svarta ögon av maripan och orange till morotsnäsan.
Munnen är spritsad med pikeringsgele, men om man inte har det hemma så går det bra med choklad, marsipan kristyr.
Garnera mössan med blommor eller snöstjärnor och till sist pudra över florsocker över hela tårtan så det ser ut som snö.:)
Det är ganska svårt att förklara men jag hoppas att min beskrivning är godkänd:)
 
Om man vill att det ska gå fort och lätt att göra så fuska med färdiga tårtbottnar och färdig vaniljkräm:)
Annars så är tre lika delar på tårtbottnar perfekt eller om man har ett eget favoritrecept.
Kram Jessie
 
 
Läs mer

Juliga prinsessbakelser

dec 7, 2015 / 0 kommentarer
Hej!
 
Några bilder från Maleviks Kakhus där jag utbildar mig till konditor.
Juliga prinsessbakelser blev det idag.

Vinröd marsipan som är sprejat med guldfärg över en stencil.
Fylld med vaniljkräm, en klick hallonsylt och spritsad grädde.
Garnerad med vinbär och järneksblad i marsipan.
 
 
 

Lätt som en plätt att göra hemma till Jul:)
Stansa ut små rundlar av en tårtbotten, skär remsor ca2 1/2 - 3 cm breda och vira runt.Fyll med vaniljkräm, hallonsylt och spritsa grädde:)
Det finns många fina stenciler hos kakburken.se
Guld och silverspray finns bla hos Tant fondant  eller strössel och annat.
 
Kram Jessie
 
Läs mer

Ambrosiatårta

dec 5, 2015 / 1 kommentarer
Hej alla bakglada :)
 
Det enkla är ofta det godaste, och här kommer en gammal klassiker, nämligen Ambrosiatårta.
Jag älskar apelsin och det passar perfekt till alla julens fester och sammankomster och istället för en kaka som är det vanligaste så blev det en saftig, mjuk och krämig apelsintårta med glasskräm.( Vaniljkräm med vispgrädde)
Garnerad med apelsinglasyr, syltade apelsinskal, kanel, saffranstryfflar,stjärnanis och pepparkaka.
Jag bjöd syrran och min kusin Linda igår kväll och de mumsade på för glatta livet, och jag med för den delen:)
Recept under bilderna:)
 
 

BOTTNAR
 
150 gr smält smör
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
1/2 tsk bakpulver
3 ägg
Rivet skal av en apelsin
saften från en 1/2 apelsin
 
Smörj och bröa 2 stycken 15 cm formar alternativt en 24 cm form, om man vill ha en lägre kaka.
Smält smöret och ställ åt sidan
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Vispa ner det smälta smöret, apelsinskal och saft.
Rör försiktigt ner de torra ingredienserna.
Grädda i 175 grader i ca 35-40 minuter.
 
GLASYR TILL TÅRTAN
2 dl florsocker
2 msk saft av pressad apelsin
 
GLASSKRÄM
Vaniljkräm
 
2 dl mjölk
2 äggulor
1 msk maizenastärkelse
1 msk vaniljsocker
 
  • Vispa samman mjölk, socker, maizena i en kastrull, sjud krämen under omrörning tills den tjocknar.
  • Smaksätt med vaniljsocker och låt krämen kallna.
Vispa ca 1 1/2 dl grädde och vänd ner i vaniljkrämen.
 
Dela varje botten i 2 så det blir 4 totalt.
Fyll på med glasskrämen i 3 lager och häll över glasyren och de syltade apelsinskalen.
Garnera efter eget tycke och smak.
 
SAFFRANTRYFFEL
Ca 30 stycken och några till garnering på tårtan
Värm upp grädden tillsammans med saffran, låt stå och dra en stund.
  • Hacka chokladen fint. Värm upp saffransgrädden igen och häll den över den hackade chokladen, 1/3 i taget. När blandningen är slät och jämn, tillsätt det rumsvarma smöret.
  • Ställ tryffeln i kylskåp så att den blir så fast att man kan rulla små kulor av den.
  • Gör 30 kulor och låt dem vila.
  • Smält den vita chokladen försiktigt (lämplig temperatur är 29-30 grader) och doppa sedan kulorna i den.
  • Låt dem stelna och doppa en gång till.
  • Jag pudrade över lite florsocker på mina för en mer vintrig känsla.
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer

pepparkakstårta med lingonfrosting

dec 3, 2015 / 0 kommentarer
 Hej!
 
Snart är det jul...igen:)
Jag har bakat en mjuk och saftig pepparkastårta som är fylld med lingonfrosting och täckt med pepparkaksfrosting.
Garnerad med rinnande ganache,stjärnanis som jag tycker är så dekorativt och vinbär men meningen var väl att det skulle vara färska lingon men hittade inga i affären. Några pepparkakor fick också vara med:)
Recept under bilderna:)
 
 
Recept
Pepparkasbotten
3 ägg
2,5 dl farinsocker
100 gr smör
4 dl vetemjöl
1.5 tsk bikarbonat
1,5 tsk pepparkakskrydda
1 krm salt
1.5 dl kesella
0.5 dl pressad apelsinsaft
 
Sätt ugnen på 175 grader
Smörj och bröa två stycken 15 cm formar. Vispa ägg och socker vitt och luftigt, smält smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör sedan ner dessa i ägg och sockerblandningen.
Tillsätt smör, kesella, och apelsinsaft.
Fördela smeten jämt i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i 35 minuter.
Låt bottnarna svalna i formarna, stjälp upp dem på galler och låt svalna helt innan du delar dem .
4 bottnar totalt.
Jag använde bara 3 bottnar och frös in den sista.
 
LINGONFROSTING
 3 dl grädde
250 gr mascarponeost
1 1/2 dl lingonsylt
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
Vispa grädden fluffig och rör sedan ner mascarponeosten, lingonsylten, florsockret och vaniljsockret.
Rör om till en jämn smet.
Fördela frostingen mellan tårtbottnarna.
 
FROSTING TILL ATT SPACKLA TÅRTAN MED
 
250 gr mascaroneost
1.5 dl vispgrädde
60 gr florsocker
1 tsk pepparkakskrydda eller efter eget tycke och smak
 
Vispa samman ingredienserna med hjälp av maskin till en fast men fluffig frosting.
Börja med en mindre mängd grädde och tillsätt mer efterhand till du får önskad konsistens, den får inte bli för tunn och rinnig.
Täck hela tårtan med frostingen med en spatel eller liknande..
 
GANACHE
50 gr mörk choklad
50 gr vispgrädde
 
Hacka chokladen i små bitar
Koka upp grädden och häll över chokladen och rör om.
Är den för tjock så tillsätt lite mer varm grädde och är den för rinnig sätt in den i kylen en stund.
Jag brukar alltid testa först på en upp och nervänd skål så att ganachen är i lagom konsistens för att kunna rinna snyggt över tårtan.
 
Kram Jessie
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Läs mer