; jessiesbakery -

Födelsedags tårtor

apr 28, 2015 / 1 kommentarer
Hej!
 
Dessa tårtor gjorde jag till en fd arbetskamrat som fyller 50 år.
Hip hip hurra, Dissan:)
 
I den ena är det vaniljbottnar med blåbärsmousse och lemoncurdgrädde, täckt med grädde och färska blåbär.
Den andra är kokosmousse och syrlig limemousse, täckt med grädde, kokosflingor och rivet limeskal.
Beställningen var på tre tårtor varav två hade samma fyllning.
Sockerblommor, flaggor och citronmeliss som dekoration.
 
 
 
RECEPT
 
Blåbärsmousse( räcker till 2 lager 26 cm tårta)
 
500 gr frysta blåbär
6 gelatinblad
6 dl vispgrädde
1.75-2 dl socker
 
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten ca 5 minuter.
Koka upp de frysta blåbären med sockret någon minut och mixa sedan till en puré.
Rör ner gelatinbladen i den varma purén.
Låt svalna i rumstemperatur
Vispa grädden och vänd ner i blåbärsblandningen
Ställ i kylen 1-2 timmar innan du fyller tårtan.
 
Lemoncurdgrädde
 
Blanda vispad grädde med lemoncurd.
Smaka av efter eget tycke och smak
 
 
Kokosmousse ( räcker till 2 lager 26 cm tårta)
 
4 dl fet creme fraiche
4 dl socker
3 dl kokosflingor
4 dl vispgrädde
 
Vispa ihop creme fraiche och socker så konsistensen blir som vispad grädde.
Rör ner kokosflingorna och ställ i kylen några timmar.Ju längre moussen står desto mer smak.
Rör sedan ner den vispade grädden.
 
Limemousse 2 lager
 
4 dl vispgrädde
2 dl Creme fraiche
2 dl turkisk yougurt eller matlagningsyougurt
1,5 dl socker
2 tsk rivet limeskal
1 dl limesaft ( 3 st)
5 gelatinblad
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter
Vispa creme fraiche, yougurt och socker tills sockret har lösts upp.
Värm limesaften och skalet i en kastrull och rör ner gelatinbladen.
Rör ner limesaften i yougurtblandningen och rör till sist ner den vispade grädden.
Låt stå i kylen några timmar så den sätter sig.
 
Jag hade 3 fyllningar och fyra bottnar i dessa tårtor.
 
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer

Blåbär och lime bakelser

apr 26, 2015 / 2 kommentarer
Hej!
Igår bakade jag tre tårtor till en fd arbetskamrat och det blev lite lime och blåbärsmousse över så gjorde jag små söta bakelser i cupcakesformar.
Receptet på fyllningarna lägger jag ut när tårtorna är garnerade och klara:)
 
 
 
 
 
Läs mer

Förra årets studenttårta

apr 23, 2015 / 1 kommentarer
 
Hej!
 
Min allra första tårta på beställning och sedan var jag fast i "tårtträsket" :) Tack Laila för att du gav mig förtroendet att baka studenttårtan till din dotter 2014:)
Jag kom så väl ihåg när du frågade och jag sa att jag ville tänka på det, eftersom jag aldrig hade bakat speciella tårtor innan, men jag antog utmaningen och jag provbakade både bottnar och testade fyllningar, gjorde sockerblommor i en veckas tid och jag måste säga att jag blev nöjd med min allra första tårta:)
Det var citronbottnar, lemoncurdgrädde och jordgubbsmousse.
 
 
 
Läs mer

Beställt lite nytt från Strössel och annat:)

apr 19, 2015 / 0 kommentarer
 
Rosblad Veiner,  Guldblad att dekorera bakverk med,
Dekorfondant som jag ska testa för första gången, och rutigt överföringsark för choklad.
Alltid lika roligt att shoppa:)
 
Läs mer

White chocolate and strawberry cake

apr 18, 2015 / 1 kommentarer
 
 
Hej!
 
United states of cakes med Roy Fares gav mig inspiration att baka tårtan han gjorde i första avsnittet, en double chocolate and rasberry cake. Hallon och choklad i all ära, men jag tycker nog ändå att jordgubbar och vanilj är lite godare, så jag bakade min egen variant och bytte ut till saftiga vaniljbottnar, vit chokladkräm med smak av jordgubb, vit chokladmaräng smörkräm och skivade jordgubbar och den blev underbart god, om man nu tycker om mastiga tårtor:)
Recept under bilderna
 

RECEPT
 
WHITE WELVET CAKE ( Vit sammets kaka)
Detta receptet räcker till 6 stycken tunnare bottnar eller som i mitt fall 3 stycken tjockare bottnar.
Jag använde 3 st 15 cm springformar,
 
70 gr äggvita ( ca 2 stycken)
1 1/4 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
85 gram osaltat och rumstempererat smör
 
Vispa mjölk, äggvita, och vaniljsocker i en skål. Ställ åt sidan.
I en annan skål blandar du mjöl, socker, salt, bakpulver, och smör.
Tillsätt mjölk och äggblandningen i 3 omgångar tills smeten har gått ihop.
Grädda i 175 grader i ca 20-25 minuter eller i 10 minuter om du gräddar tunnare bottnar. Känn med en sticka,
 
VIT CHOKLADCREMEUX
 
Detta receptet delade jag rakt av från Roy Fares recept.
 
100 gr vit choklad (Jag tog Odense chokladknappar)
23 gr strösocker
30 gr äggula
88 gr vispgrädde
75 gr jordgubbspure
 
Hacka chokladen om du inte använder chokladknappar och lägg i en bunke.
Rör ihop socker och äggulor.
Koka upp grädde och jordgubbspure i en tjockbottnad kastrull.
Häll det över äggulorna och blanda.
Häll tillbaka i kastrullen och rör konstant på låg värme tills krämen tjocknar lite.
Häll det över chokladen och rör tills chokladen smält.
Ställ i kylen i minst 4 timmar eller över natten innan du fyller tårtan.
 
VIT CHOKLADMARÄNG SMÖRKRÄM
 
150 gr vit choklad
225 gr osaltat rumstempererat smör
5 gr vaniljpulver
75 gr äggvita
110 gr strösocker
 
Smält chokladen i en skål över ett vattenbad eller i micron .Låt svalna
Vispa ihop äggvitor och socker över ett vattenbad tills alla sockerkristaller har lösts upp.
Vispa sedan på hög hastighet tills marängen tjocknat och har svalnat.
Tillsätt smöret  i omgångar och häll till sist ner den smälta chokladen.
Vispa sedan några minuter, så den blir fluffig och mjuk.
 
Lägg första bottnen på ett tårtfat och spritsa en kant runt om med smörkräm
Fyll "dammen"med chokladkrämen och skivade jordgubbar.
Upprepa som ovan tills sista bottnen.
Stryk tårtan med ett tunt lager av smörkräm och ställ i kylen ca 20 minuter.
Fortsätt så 3 ggr om du vill ha en slät tårta. Jag ville att min tårta skulle se lite mer rustik ut så jag strök på lite "slarvigt" med min palett:)
 
Nu ska jag ut i solen en stund:)
Kram Jessie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Läs mer